Quantcast
Θύμα του ΕΝΦΙΑ και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών - enikonomia.gr
share

Θύμα του ΕΝΦΙΑ και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών

δημοσιεύτηκε:

Μπλόκο» στην εκταμίευση των κρατικών επιχορηγήσεων προς κοινωφελή και προνοιακά ιδρύματα προκαλεί η εκκρεμότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, ακόμη κι αν ο υπολογισμός του φόρου αυτού έγινε με λανθασμένο τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη με την επιχορήγηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών,όπως επιβεβαίωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Με επίσημη ανακοίνωσή της, επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία, προκειμένου να εισπραχθούν χρήματα από το Δημόσιο, πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα χρέη του δικαιούχου, εκτός αν ο νόμος που προβλέπει την εκάστοτε παροχή, ορίζει ρητά ότι αυτή δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται»
Η επιχορήγηση «μπλοκαρίστηκε» και δεν εκταμιεύτηκε καθώς το υπουργείο Οικονομικών χρέωσε με μεγάλο ποσό ΕΝΦΙΑ τον συγκεκριμένο φορέα και συμψήφισε το ποσό αυτό με την οφειλόμενη προς αυτό επιχορήγηση.

Το συγκεκριμένο Κέντρο χρεώθηκε με ΕΝΦΙΑ καθώς δεν υπέβαλε φέτος Ε9 για να συμπληρώσει τις ενδείξεις εκείνες, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να υπολογιστεί η απαλλαγή για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά του, την οποία προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Στην ανακοίνωση της  η ΓΓΔΕ διευκρίνισε ότι «σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης των δηλώσεων από τους υπόχρεους, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται λανθασμένα» κι ότι «επειδή το 2014 ήταν η πρώτη εφαρμογή του, παρέχεται η δυνατότητα σε όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους, μέχρι και την 19η Δεκεμβρίου 2014».

Συνεπώς, καταλήγει η ανακοίνωση, «όσα νομικά πρόσωπα δικαιούνται απαλλαγής, οφείλουν να συμπληρώσουν ορθά στις δηλώσεις τους τις προβλεπόμενες ενδείξεις, ώστε να τύχουν της ορθής εκκαθάρισης του φόρου. Μετά τη διόρθωση του Ε9 από τους φορολογούμενους, θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και θα προκύψει η ενδεχόμενη μείωση που προβλέπεται από το νόμο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.