Quantcast
Αχτσιόγλου στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση είναι σε θέση να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου όπως έκανε και με την περικοπή των συντάξεων - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου στον Realfm 97,8: Η κυβέρνηση είναι σε θέση να ακυρώσει τη μείωση του αφορολογήτου όπως έκανε και με την περικοπή των συντάξεων

δημοσιεύτηκε:

“Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν η απόκριση σε μία μεγάλη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων και ιδίως των νέων, γιατί πρωτίστως αυτή η αύξηση συμβάλλει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νέων εργαζόμενων καθότι αυτοί που εργάζονταν με τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ θα δουν μια αύξηση στα εισοδήματά τους της τάξης του 27% και ήταν μια μεγάλη ανάγκη στην οποία έπρεπε να ανταποκριθούμε” δήλωσε η υπουργόςΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Η χώρα έχει εδώ και μια δεκαετία στην οποία οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζονται διαρκώς και υπέστησαν την τεράστια μείωση το 2012 με πράξη του τότε Υπουργικού Συμβουλίου κατά 22% εν μία νυκτί και κατά 32% για τους νέους” συμπλήρωσε.

“Σε ότι αφορά το ζήτημα των εισφορών, οι εισφορές πράγματι συνδέονται, το ελάχιστο ποσό που πληρώνει κανείς, με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, για κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι πληρώνουν το ελάχιστο και είναι αρκετοί αυτοί πράγματι θα υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης του 10-14 ευρώ το μήνα. Άρα δεν θεωρώ ότι υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες” είπε η υπουργός.


“Ηαύξηση του μισθού δεν αλλάζει για το 2019 το επίπεδο της φορολογικής κλίμακας, άρα αυτοί μένουν στο αφορολόγητο για το 2019. Για το 2020 σε σχέση με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου να θυμίσω ότι γινόταν πέρσι η ίδια επίθεση με την περικοπή των συντάξεων, η οποία δεν υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση, αντιθέτως ακυρώθηκε το μέτρο αυτό. Θα συνιστούσα να μην επενδύει κανείς στις κακές προσδοκίες στη βάση της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου γιατί η παρούσα κυβέρνησηέχει αποδείξει ότι αυτό το μέτρο είναι σε θέση να το ακυρώσει όπως ακύρωσε και την περικοπή των συντάξεων. Ακόμα περισσότερο τώρα που είμαστε και σε μια πιο σταθερή κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Θεωρώ πολύ πιθανό να μην εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα έλεγα κανείς να μην ποντάρει εκεί γιατί εκτίθεται. Και πέρσι η αξιωματική αντιπολίτευση πόνταρε στην περικοπή των συντάξεων και τελικά εκτέθηκε διότι φάνηκε ότι το ενσωματώνει ως λογική στο πρόγραμμά της. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, οπότε θα έλεγα καλύτερα να το αφήσουν στην άκρη” τόνισε.

“Αν κάποιος εργοδότης δεν πληρώσει τα 650 σε έναν εργαζόμενο με πλήρη απασχόληση θα κάνει μια σοβαρή παράβαση ποινικού δικαίου, είναι νόμος του κράτους. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι η αύξηση του μισθού πηγαίνει στην τσέπη του εργαζομένου, προφανώς υπάρχει παρακράτηση φόρου και εισφορών, το κράτος σε ότι αφορά τα δημόσια έσοδα θα έχει μία τόνωση των εσόδων του από την πλευρά των εισφορών αλλά και μία ενίσχυση της δαπάνης του γιατί με την αύξηση του μισθού συμπαρασύρονται σε αύξηση και 24 επιδόματα που χορηγεί το κράτος όπως το επίδομα ανεργίας ή οι παροχές μητρότητας” σχολίασε.

Ερωτηθείσα για τις 120 δόσεις ανέφερε “από την πλευρά μας να πω ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι στον σχεδιασμό για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτή η ρύθμιση που θα βγάλει το υπουργείο Εργασίας θα αφορά τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα είναι μια ρύθμιση που θα νομοθετήσουμε εντός Φεβρουαρίου και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο. Θα αφορά χρέη τα οποία έχουν σωρευτεί μέχρι 31-12-2017, αυτά θα μπορούν να ρυθμιστούν. Προσοχή, το ενδιαφέρον της ρύθμισης και το σημαντικό είναι ότι θα περιλαμβάνει πέρα από το κούρεμα των προσαυξήσεων, των προστίμων και κούρεμα της βασικής οφειλής. Πώς θα γίνει το κούρεμα της βασικής οφειλής; Θα επανυπολογιστεί ουσιαστικά η οφειλή του ασφαλισμένου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που είχε από το 2002 και μετά, θα κουρευτεί λοιπόν η οφειλή του και θα αποπληρώσει τη νέα οφειλή σε έως και 120 δόσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης” κατέληξε.

“Το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση για μια ρύθμιση για τα χρέη προς την Εφορία, επίσης με χαρακτηριστικά των 120 δόσεων και κουρέματος των προσαυξήσεων αλλά θα βγει ξεχωριστά” είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.