Quantcast
Αεροπορικά εισιτήρια: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές - Πώς θα «πετάξουμε» φτηνά - enikonomia.gr
share

Αεροπορικά εισιτήρια: Γιατί δεν θα πέσουν οι τιμές – Πώς θα «πετάξουμε» φτηνά

δημοσιεύτηκε:

Παρά την μείωση των τιμών στα καύσιμα και τις διεθνείς προσπάθειες για καταπολέμηση του πληθωρισμού τα αεροπορικά εισιτήρια διατηρούν σταθερά ανοδική πορεία, και οι προοπτικές δείχνουν ότι αυτό θα διατηρηθεί. Η μεγάλη έλλειψη αεροσκαφών και η επιθυμία για ταξίδια είναι κάποιοι από τους λόγους που κρατούν ψηλά τις τιμές των αεροπορικών ναύλων, οι αυξήσεις των οποίων φτάνουν ακόμα και στο 32%.

Το φαινόμενο οφείλεται στο ότι μετά την πανδημία, οι άνθρωποι εκδηλώνουν σταθερά υψηλή τάση να ταξιδεύουν, οπότε η ζήτηση ναύλων είναι υψηλή. Ταυτοχρόνως τα αεροπλάνα που κινούνται δύο χρόνια μετά την πανδημία είναι λιγότερα σε σχέση με όσα πετούσαν το 2019. Καθώς η προσφορά ταξιδιών είναι μικρότερη από την ζήτηση, το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να μένουν υψηλές. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν απτόητοι, παρά τους ακριβούς ναύλους, καθώς δεν έχουν ακόμα ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ της απαγόρευσης των ταξιδιών, στην διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης ακόμα.

Το κέρδος

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), δήλωσε ότι η κίνηση τον Μάιο είχε φτάσει το 96,1% του ίδιου μήνα το 2019. Οι παγκόσμιες αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν να έχουν κέρδη 8,8 δις. ευρώ (9,8 δις. δολάρια) φέτος, ένα νούμερο που -όπως υποστηρίζει η IATA- ανέρχεται σε μόλις 2,25 δολάρια για κάθε επιβάτη.
Με δεδομένα αυτά μεγάλες αεροπορικές εταρείες όπως η Air France και η Lufthansa διατηρούν την προσφορά πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα ώστε να είναι σίγουρες ότι μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά τις πτήσεις, με δεδομένων ότι στην αγορά παρατηρούνται και ελλείψεις προσωπικού που εκτελεί πτητικό έργο. Είναι ελάχιστες οι εταιρίες που έχουν αυξήσει το πτητικό τους έργο.

Αλλά η πανδημία, περίοδος κατά την οποία μειώθηκαν όλες οι δραστηριότητες, εξακολουθεί να επηρεάζει την κατάσταση. Ούτε οι βιομηχανίες αεροσκαφών έχουν ανακάμψει στην παραγωγή αεροπλάνων. Όλα αυτά συντείνουν στο ότι θα συνεχιστεί η αύξηση τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια.

Τι να κάνουμε

Εκτός αν οι άνθρωποι αποφασίσουν να πάψουν να ταξιδεύουν αεροπορικώς.
Πέραν της συγκεκριμένης επιλογής, της αποχής δηλαδή από αεροπορικά ταξίδια, η έγκαιρη κράτηση φαίνεται να είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να πληρώσουν οι ταξιδιώτες χαμηλότερους ναύλους. Ακόμα ένας τρόπος είναι η ευελιξία στο πότε ταξιδεύουν. Οι περίοδοι διακοπών και αργιών έχουν ακριβότερα εισιτήρια. Τα Σαββατοκύριακα και οι Δευτέρες είναι πάντα τα πιο ακριβά δρομολόγια.

Η έρευνα για προσφορές είναι ακόμα ένας  τρόπος να βρεις φτηνό εισιτήριο, ειδικά να δεν σε ενδιαφέρει η ημερομηνία ή η ώρα άφιξης. Αυτά μέχρι να λειτουργήσουν οι άλλες μεταβλητές που θα ρίξουν τις τιμές των εισιτηρίων. Αλλά αυτό είναι μάλλον μακρινή προοπτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.