Quantcast
Αυτό το μπλουζάκι δίνει δουλειά σε πρόσφυγες-ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Αυτό το μπλουζάκι δίνει δουλειά σε πρόσφυγες-ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

“This is not a t-shirt” αναγράφεται στα 1100 μπλουζάκια που κατασκεύασαν πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία ενός Ολλανδού ακτιβιστή.


Όπως εξηγεί ο υπάλληλος του μικρού εργαστηρίου ραπτικής της ΝΑΟΜΙ, της Οργάνωσης που φιλοξενεί το εγχείρημα, Μάρτιν Χάνινκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Δεν είναι μόνο ένα μπλουζάκι, αλλά ένας τρόπος ένταξης και επαγγελματικής κατοχύρωσης”.

“Αφού διαπίστωσα ότι έχουν καλυφθεί οι επείγουσες ανάγκες τους, το επόμενο βήμα ήταν να αναδειχθούν οι ικανότητές τους προκειμένου να μπορέσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά. Στην κατεύθυνση αυτή, συγκέντρωσα μέσω διαδικτυακής χρηματοδότησης (crowdfunding) 40.000 ευρώ προκειμένου να ραφτούν περισσότερα από 1000 μπλουζάκια στην Ελλάδα από πρόσφυγες. Στην ουσία, δηλαδή, προαγοράστηκαν τα μπλουζάκια προκειμένου να πληρωθούν 4 πρόσφυγες για να εργαστούν για τη δημιουργία τους”, σημειώνει ο Μάρτιν.

Τα υφάσματα αγοράστηκαν από ελληνική εταιρία, τα τυπώματα έγιναν και σε εγχώρια επιχείρηση ενώ η παραγωγή ξεκίνησε αρχές Αυγούστου στο Οικουμενικό εργαστήρι προσφύγων ΝΑΟΜΙ από 4 άτομα από τη Συρία, το Ιράκ, το Μπενίν και τη Νιγηρία, τα οποία προσελήφθησαν γι’ αυτό τον σκοπό.

“Το λογότυπο στο μπλουζάκι ‘This is not a t-shirt’ θέλει να αναδείξει τον σκοπό αυτής της προσπάθειας, ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ένα απλό μπλουζάκι αλλά ένα προϊόν δίκαιου εμπορίου που δίνει δουλειά σε πρόσφυγες. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι στο ταμπελάκι του ρούχου αναγράφεται: Made in Greece by people who had to flee their houses and start a new life (κατασκευασμένα στην Ελλάδα από ανθρώπους που έπρεπε να τραπούν σε φυγή από τα σπίτια τους και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή)” τονίζει ο κ. Χάνινκ, ο οποίος χρησιμοποιεί φιλικές για το περιβάλλον μεθόδους σε όλη την παραγωγή. “Εκτός από το οργανικό βαμβάκι που επιλέξαμε για τα μπλουζάκια”, διευκρινίζει ότι, “η συσκευασία γίνεται σε χαρτοσακούλα και όχι σε πλαστικό”.

Η παραγωγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου αλλά ο κ. Χάνινκ ήδη διερευνά τρόπους για να συνεχιστεί η προσπάθεια και να εξακολουθήσουν να εργάζονται πρόσφυγες προκειμένου να έχουν σταθερό εισόδημα.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πηγές ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, notafactory.com




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.