Quantcast
Αγωνία για τους επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ -Συνεχής ενημέρωση - enikonomia.gr
share

Αγωνία για τους επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ -Συνεχής ενημέρωση

δημοσιεύτηκε:

Συναγερμός έχει σημάνει στις ιταλικές και τις ελληνικές αρχές από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του πλοίου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, και ήδη έχει απογειωθεί ελικόπτερο από το Κοτρώνι που σπεύδει στο σημείο ενώ σε αναμονή βρίσκονται δύο πλωτά μέσα του λιμενικού σώματος.

Το επιβατηγό πλοίο «Νόρμαν Ατλάντικ» με σημαία Ιταλίας, πλέει σε διεθνή ύδατα, 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, σύμφωνα με το λιμενικό, και μεταφέρει 411 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα και 222 οχήματα, κυρίως φορτηγά.

Δόθηκε εντολή εκκένωσης – Αυτόπτης μάρτυρας: Είμαστε περικυκλωμένοι

Από ώρα σε ώρα, αναμένεται η εκκένωση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, με σημαία Ιταλίας, που έπιασε φωτιά, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών, με προορισμό την Αγκόνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, σε λίγο, θα ξεκινήσει η εκκένωση με τις βάρκες και τη συμμετοχή του πλοίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή, ενώ στο σημείο αναμένεται να σπεύσουν και άλλα παραπλέοντα, ελικόπτερο και πλωτά του λιμενικού.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός επιβάτη, ο οποίος δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. «Μου λένε ότι η φωτιά έχει φτάσει και στο πάνω κατάστρωμα. Είμαστε περικυκλωμένοι, σε παίρνει ο αέρας, έχει τουλάχιστον 8 μποφόρ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντολή να σπεύσουν άμεσα παραπλέοντα πλοία κοντά στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών, δόθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα απο τα γκαράζ, είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας.

Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του «Νorman Αtlantic», ενώ στο σημείο αναμένεται σε λίγη ώρα και επιβατηγό πλοίο, προκειμένου να συνδράμει σε βοήθεια.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα, με προορισμό την Ιταλία, μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ απο ιταλικό όμιλο και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

 

Δείτε το βίντεο από το MEGA:


 

Νorman Αtlantic – Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης – Προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά

Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή εγκατάλειψη των 411 επιβατών του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα, από την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.

Δίπλα στο «Νorman Αtlantic»,βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα από αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.

Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Ήδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες από το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος από την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.

Ήδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο Πρωθυπουργός.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Οι Ιταλοί ελέγχουν τα βαρελάκια για επιβάτες – ΤΩΡΑ

Η ιταλική ακτοφυλακή ελέγχει αυτή την ώρα τα βαρελάκια που έχουν πέσει στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν επιβάτες του Norman Atlantic, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το μισό πλήρωμα είναι Ιταλοί και οι άλλοι Έλληνες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για το αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κυβερνήτης είναι Ιταλός.

Επιβάτης πλοίου: Λιώναν τα παπούτσια μας – ΒΙΝΤΕΟ

Στην κατάσταση που επικρατεί στο πλοίο που καίγεται βόρεια της Κέρκυρας, αναφέρθηκε και ο επιβάτης Σοφοκλής Στυλιάρας.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Στυλιάρας ανέφερε: «Η φωτιά καίει ακόμα δεν έχει σβήσει. Όσο πάει και καίει. Τη βλέπουμε τη φωτιά, στο κάτω κατάστρωμα εκεί που είναι η ρεσεψιόν άρχισαν και πονούσαν τα παπούτσια μας κάτω από τις λαμαρίνες. Λιώναν τα παπούτσια μας. Οι λαμαρίνες όλες ζεσταθήκαν, φούσκωσαν».

Στους 56 οι διασωθέντες

Στους 56 ανέρχονται οι διασωθέντες από το φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, αρκετοί από τους επιβάτες αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό.

Εικόνες από τη διάσωση επιβατών στη θάλασσα παίζει η Rai 

Συγκλονιστικές εικόνες με τη διάσωση επιβατών σε λέμβο του Norman Atlantic παίζει η ιταλική τηλεόραση, με τους διασώστες να βουτούν στη θάλασσα, να δένουν με ιμάντες τους επιβάτες και στη συνέχεια να ανεβαίνουν στο ιταλικό Super Puma.


 

Λαγκαδιανός: Ανά δύο μεταφέρονται οι επιβάτες

«Από τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος από τις ιταλικές αρχές, έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς των επιβατών από αέρος ανά δύο άτομα προς το πλοίο Cruise Europa, το οποίο βρίσκεται στο πλοίο Norman Atlantic, στο οποίο έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά» αναφέρει σχετικά με την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, στην τελευταία ενημέρωσή του.

«Μαζί με άλλα επτά παραπλέοντα τα οποία και παραμένουν στην περιοχή δεσμευμένα από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί ασφαλώς 14 άτομα με τη διαδικασία αυτή της αερομεταφοράς» πρόσθεσε ο κ. Λαγκαδιανός.

 

 

Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Στους 156 ανέρχονται μέχρι αυτή την ώρα οι διασωθέντες από το οχηματαγωγό πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. To Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα των λίστα των επιβατών και του πληρώματος του Norman Atlantic, το οποίο φλέγεται ανοιχτά της Κέρκυρας. Στο πλοίο βρίσκονται συνολικά 478 άτομα: 422 άτομα και 56μελές πλήρωμα.

Την ίδια ώρα, ακυβέρνητο τυλιγμένο στους καπνούς πλέει αυτή την ώρα προς την Αλβανία, το επιβατηγό Norman Atlantic με τα παραπλέοντα σε μικρή απόσταση. Δίπλα στο επιβατηγό δύο ρυμουλκά ρίχνουν νερό για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

 

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για νεκρό

Επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος ο θάνατος ενός εκ των επιβαίνοντων στο οχηματαγωγό πλοίο Νόρμαν Ατλάντικ. Ιταλικές πηγές είχαν ενημερώσει πριν από λίγο το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχει ένας νεκρός που είχε εγκλωβιστεί στον καταπέλτη του Norman Atlantic. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για δύο τραυματίες. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γνωστή η ταυτότητα και η υπηκοότητα του νεκρού.

 

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.