Quantcast
Αισιοδοξία για την επιτυχία του τρίτου προγράμματος στήριξης - enikonomia.gr
share

Αισιοδοξία για την επιτυχία του τρίτου προγράμματος στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Σε πάνελ με τίτλο «οι μελλοντικές προοπτικές για την Ελλάδα μετά το τρίτο πρόγραμμα. Μπορεί να δουλέψει;» βρέθηκαν οι πλέον ειδικοί του ελληνικού προγράμματος να εκφράζουν μάλλον την αισιοδοξία τους για την επιτυχία αυτού του τρίτου προγράμματος.

 

Για τον Ν. Κοστέλο, επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από την πλευρά της Κομισιόν, το ελληνικό πρόγραμμα έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει και αυτό για μια σειρά από λόγους. Κυρίως γιατί είναι ιδιαιτέρως εμπροσθοβαρές και πάνω από 50% των μεταρρυθμίσεων πρέπει να γίνουν τους πρώτους τέσσερις μήνες του προγράμματος.

Για τον κ. Κοστέλο είναι σημαντικό ότι οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα ελήφθησαν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, τη Σύνοδο Κορυφής, και ότι το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε: Πρώτον, να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων. Δεύτερον, να διαφυλάξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ολοκληρωθεί «παρά τα δύο δύσκολα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τα “κόκκινα” δάνεια και τη διοίκηση των τραπεζών».

Τρίτον, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα και την αγορά προϊόντων και λιγότερο με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που λίγο-πολύ έχουν γίνει.

Τέταρτον, σημαντικός πυλώνας του προγράμματος είναι ο εκμοντερνισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλάκης, υπουργός Οικονομίας στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι 107 δισ. επενδύσεων θα χρειαστούν μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να έρθει από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. (20 δισ.), ένα μεγάλο ποσό από την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες –όταν θα ελαχιστοποιηθεί το πολιτικό ρίσκο– και τέλος, από ξένες επενδύσεις κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στον τουρισμό.

Για τον Ρολφ Στράους, μέλος της διοίκησης του ESM, το επιχείρημα ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν έχουν δουλέψει δεν είναι σωστό αν κοιτάξει κανείς τις υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε μνημόνιο. «Οι Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα έχουν ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα αναμενόταν να έχει σχεδόν 35% ανάπτυξη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου», είπε. «Ετσι, το να λέμε ότι όλα ήταν λάθος είναι μια λανθασμένη δήλωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Πηγή: Καθημερινή, ESM, Rolf Strauch Background note

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.