Quantcast
Αλ. Τσίπρας «στον ενικό»: Η πορεία της οικονομίας θα κρίνει τον ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Αλ. Τσίπρας «στον ενικό»: Η πορεία της οικονομίας θα κρίνει τον ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τη στάση της Γερμανίας αλλά και για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την απόφασή του για προχωρήσει σε ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Παρά τις δυσκολίες, οι δυνατότητες να κερδίσουμε σε αυτή την διαπραγμάτευση είναι μεγάλες. Προϋπόθεση είναι να μην τσιμπάμε στα διαπραγματευτικά παιχνίδια και στις κινήσεις πανικού, στην προσπάθεια να δημιουργήσουν φόβο. Όποιος φοβάται σε αυτό το παιχνίδι, χάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

«Πιστεύω ότι θα έχουμε ενδιάμεση συμφωνία»

«Ο λόγος για τον οποίο πήγαμε σε ενδιάμεση συμφωνία ήταν ότι θέλαμε στην πρώτη φάση να βάλουμε στο τραπέζι αυτά τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα βρούμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα βρούμε και πιστεύω θα έχουμε ενδιάμεση συμφωνία» τόνισε ο Πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε: «Αν βάζαμε από την πρώτη στιγμή εμείς το χρέος και από την πρώτη στιγμή η άλλη πλευρά το ασφαλιστικό και να κόψουμε συντάξεις όπως λένε, τότε δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας. Όποιος λοιπόν έχει πρόθεση για συμφωνία αφηνει τα ‘αγκάθια’ για αργότερα».

 

«Διαπραγματευόμαστε σε ναρκοθετημένο περιβάλλον»

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγίδα μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου και στην εκπομπή «στον ενικό» δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Διαπραγματευόμαστε σε ναρκοθετημένο περιβάλλον διότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έστησαν παγίδα μαζί με κέντρα ευρωπαικά μιλώντας ακόμη και τώρα για αριστερή παρένθεση. Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και δείχνουν να αδιαφορούν για το εάν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τη χώρα.»

«Υπάρχει έστω κι ένας ευφυής πολίτης που να πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία;» διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέροντας στη συνέχεια: «Και πάω στη βουλή και μου λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα ρίξεις τη χώρα στα βράχια και θα σε πάω σε ειδικό δικαστήριο;»…

 

Ποιες αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και «στον ενικό» ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει μία συμφωνία με τους δανειστές που θα βασίζεται σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δανειστές θέλουν τα έσοδά τους να διατεθούν για το δημόσιο χρέος, ενώ η κυβέρνηση ζητά ένα μέρος τους τουλάχιστον να πάει για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στις ιδιωτικοποιήσεις που συμφωνεί η κυβέρνηση περιλαμβάνονται κάποια ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ), ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ενώ ζητά επαναξιολόγηση των συμβάσεων για τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

 

Το ασφαλιστικό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα και θα το βρούμε μπροστά μας

«Το ασφαλιστικό είναι πράγματι πολύ σοβαρό πρόβλημα, θα το βρούμε μπροστά μας, με ή χωρίς τρόικα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χαταζηνικολάου “στον ενικό».

Πρόσθεσε, όμως, ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να τεθεί στην ενδιάμεση συμφωνία που επιδιώκεται σε αυτή τη φάση, ούτε να προσεγγισθεί μόνο με στενά δημοσιονομική λογική.

 

Συναλλαγές άνω των 50 ή 70 ευρώ μόνο με χρήση

πιστωτικών καρτών στα δημοφιλή νησιά

Με τον Γιάνη Βαρουφάκη είμαστε σε αγαστή συνεργασία και αναδιοργανώσαμε τις διαπραγματευτικές μας ομάδες ώστε πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ανέφερε «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας με νόημα πως ο Γ. Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και την χώρα, επειδή μιλά καλύτερα τη γλώσσα αυτών, με τους οποίους διαπραγματεύεται.

Η διαπραγμάτευση, δήλωσε, δεν είναι ενός, προσθέτοντας ότι την ευθύνη έχει  ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο Eurogroup είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής, Και άφησε σαφές υπονοούμενο για τον σημερινό Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας ότι οι δανειστές θα προτιμούσαν να έχουν απέναντί τους κάποιον που να του λένε forget it και να το ξεχνά. 

Οσον αφορά στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως με τους δανειστές έχουμε διαφορετική άποψη για τα εργασιακά. Υπάρχει διαφωνία για τον ΦΠΑ στα νησιά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως εξετάζεται πρόταση βάση της οποίας οι συναλλαγές πάνω από 50 ή 70 ευρώ στους δημοφιλείς τουριστικούς νησιωτικούς προορισμούς να πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών καρτών ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου τόνισε με έμφαση πως αν υιοθετηθεί το μέτρο καλό θα ήταν να μειωθεί και η προμήθεια των τραπεζών.

 

«Μας παραπλάνησε ο Ντάισελμπλουμ»

Ο επικεφαλής του Eurogroup μας υποσχέθηκε ότι η απόφαση της ΕΚΤ της 18ης Φλεβάρη θα αποκατασταθεί αμέσως μετά την συμφωνία, κάτι που δεν έγινε, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου στην εκπομπή «στον ενικό» στο Star.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «κάναμε λάθη γιατί μας παραπλάνησαν, όπως συνέβη στις 18 του Φλεβάρη, η ΕΚΤ πήρε μια απόφαση, μειώνοντας στα 9 δισ. ευρώ. τα έντοκα γραμμάτια που κατείχαν οι τράπεζες ενώ το όριο ήταν 15 εκατ., που δεν στέκει ηθικά και πολιτικά, τόνισε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε ότι με την απόφαση εκείνη, αποκλείστηκε η δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να αναχρηματοδοτούν την Γενική Κυβέρνηση.

Όταν θέσαμε εγώ και ο κύριος Βαρουφάκης το θέμα αυτό, πήραμε την δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί το λάθος αυτό. Το λάθος μας ήταν ότι πήραμε προφορική δέσμευση και όχι γραπτή»…

Προτεραιότητα η πληρωμή μισθών και συντάξεων

Προτεραιότητα θα είναι η πληρωμή των μισθών και συντάξεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις πληρωμές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έως τις 12 Μαίου, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία έως τις 9 Μαίου για να προχωρήσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.


Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αν…

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εάν η οικονομία, είπε, κινηθεί ομαλά το επόμενο διάστημα και πιάσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, θα μπορέσουμε το δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Αν δεν τα καταφέρουμε, είπε, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και οι αλλαγές θα πάνε για το 2016.

«Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Αποκλείονται οι εκλογές αλλά ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και για την πιθανότητα διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος ο κ. Τσίπρας ανέφερε «στον ενικό» και στον Νίκο Χατζηνικολάου πως:

«Εμείς δεν ήρθαμε να κυβερνήσουμε ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η εντολή που πήραμε είναι σαφής: Σκληρή διαπραγμάτευση να ματώσουμε για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Έχουμε εντολή λύσης αλλά που θα δίνει προοπτική μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αν βρεθώ στη δύσκολη θέση και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ, θα αποφασίσει ο λαός αλλά όχι με εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές, διερωτήθηκε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα» εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα χρειαστεί.

«Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί. Γιατί το θέμα της Ελλάδας με την Ε.Ε δεν είναι μόνον οικονομικό. Είναι υπαρξιακό με κρίσιμες γεωπολιτικές διαστάσεις. Η Ελλάδα δεν είναι του πεταματού. Παίζει κρίσιμο ρόλο σταθερότητας σε τρίγωνο αστάθειας».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

Α’ μέρος

 

Β΄μέρος

 

Γ’ μέρος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.