Quantcast
Αλλαγές στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες - Το επικρατέστερο σενάριο - enikonomia.gr
share

Αλλαγές στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες και αγρότες – Το επικρατέστερο σενάριο

δημοσιεύτηκε:

Την αποσύνδεση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών από το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα εξετάζει σοβαρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για την πλήρη αποσύνδεση του ασφαλιστέου από το φορολογητέο εισόδημα και κυρίως για την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει τον υπολογισμό των εισφορών ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Σε αυτό συνηγορεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,που έκρινε αντισυνταγματική την καταβολή από τους μη μισθωτούς εισφορών 20% του εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στα υπό εξέταση σενάρια συγκαταλέγεται και αυτό που θέλει τη δημιουργία κλιμακούμενων βαθμίδων – κλάσεων. Η πρώτη βαθμίδα θα είναι λίγο υψηλότερη από το σημερινό κατώτατο όριο των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, ήτοι τα 185,18 ευρώ τον μήνα (26,95% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ + 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας). Αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επόμενες δύο κλίμακες, ενώ δεν αποκλείεται τελικά η τρίτη να είναι προαιρετική. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί ότι οι συντάξεις των μη μισθωτών που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές για πολλά χρόνια είναι, αντίστοιχα, πάρα πολύ χαμηλές.

Πλέον, στο υπουργείο Εργασίας μετρούν το πώς θα διαμορφωθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ εφόσον προκριθεί το συγκεκριμένο σενάριο, με τα πρώτα στοιχεία να είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης. Αλλωστε, το παλαιό σύστημα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ από τη μη μισθωτή απασχόληση να είναι σημαντικά μειωμένα. Μετά δε και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, υπάρχουν φόβοι ότι ακόμη και αυτοί που κατέβαλλαν εισφορές, πλέον θα σταματήσουν, έως τη νομοθέτηση του νέου συστήματος.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το σχετικό σχέδιο νόμου με το σύνολο των διατάξεων που αφορούν τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου θα είναι έτοιμο ώστε να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2019, πιθανότατα στα μέσα Δεκεμβρίου


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.