Quantcast
Αλλάζει η ώρα την Κυριακή - Μία ώρα πίσω τα ρολόγια - enikonomia.gr
share

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή – Μία ώρα πίσω τα ρολόγια

δημοσιεύτηκε:

Την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 θα αλλάξει η ώρα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, «την Κυριακή 30 Οκτωβρίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.». Η θερινή ώρα θα επανέλθει την τελευταία Κυριακή του Μάρτη, δηλαδή στις 26 Μαρτίου 2023.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας είχε μιλήσει πρόσφατα για το μέτρο περί αλλαγής ώρας.  «Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα», είχε επισημαίνει ο κ. Σκρέκας.

Αλλαγή ώρας: Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου 

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ταχθεί τον Μάρτιο του 2019 υπέρ στο να καταργηθεί το μέτρο περί αλλαγής της ώρας, ωστόσο αυτό δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή καθώς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν  το είχε συζητηθεί περαιτέρω.

Επίσης επισημαίνεται πως στην πρώτη χώρα της Ευρώπης που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916  στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Ωστόσο, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από τις περισσότερες  χώρες  της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε το 1975.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.