Quantcast
Αμανατίδης: Η επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών - enikonomia.gr
share

Αμανατίδης: Η επίσκεψη του Πούτιν στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών

δημοσιεύτηκε:

Για την σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, το ρόλο της Ελλάδας και τα οφέλη που μπορεί αυτή να αποκομίσει, αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενώπιον της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς επίσης και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο άνθρωπος που -και υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας- προωθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά την Εκκλησιαστική Διπλωματία ανάγοντάς την σε σημαντικό εργαλείο αναβάθμισης της γεωπολιτικής και διαμεσολαβητικής θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

-Κύριε υπουργέ, τι σηματοδοτεί η διοργάνωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη;

– Μετά από 1.200 χρόνια και πλέον από την τελευταία Οικουμενική Σύνοδο πριν από το Σχίσμα, η μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος θα αποτελέσει την κατάληξη προσπαθειών πολλών δεκαετιών και κυρίως θα καταδείξει σε όλο τον κόσμο την ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών στην υπηρεσία των πανανθρώπινων αρχών και αξιών.

– Η ελληνική διπλωματία, και κατ’ επέκταση η Ελλάδα, τι οφέλη αποκομίζουν από την εκκλησιαστική διπλωματία;

– Η επανεμφάνιση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως καθοριστικής σημασίας στην παγκόσμια σκηνή και οι επιπτώσεις που επιφέρει, καθιστά απαραίτητη την αξιοποίηση και άσκηση της θρησκευτικής διπλωματίας από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών. Πόσο μάλλον, όταν αποτελεί προνομιακό πεδίο άσκησης διπλωματίας για τη χώρα μας, όπως κατέδειξε και η Διεθνής Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή», η οποία διεξήχθη, με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για πρώτη φορά στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, και έθεσε πραγματικά την Ελλάδα στο επίκεντρο του θρησκευτικού και πολιτιστικού διαλόγου.

Με το προσφυγικό ζήτημα να εδράζεται στον πυρήνα της δημόσιας διαβούλευσης και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων -διακρατικών, προσωπικών, πολιτιστικών- και με δεδομένο ότι οι θρησκευτικοί παράγοντες συνεισφέρουν στη διπλωματική διαδικασία με το κύρος και την επιρροή τους, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις άριστες σχέσεις της με τα παγκόσμια θρησκευτικά κέντρα και τις χώρες στις οποίες εδρεύουν και να συμβάλει στην άμβλυνση των αντιθέσεων προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ο θεσμικός και ιστορικός ρόλος της χώρας μας, η πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά και η παραδοσιακή φιλία με τους λαούς, τόσο στην Εγγύς Ανατολή, όσο και στην ευρύτερη νοτιοδυτική Ασία παρέχουν στην Ελλάδα το προνόμιο του αξιόπιστου μεσολαβητή μεταξύ των κρατών, αναβαθμίζοντας μεσοπρόθεσμα τη γεωπολιτική θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Δίδεται δε η ευκαιρία να αναδειχθεί η Ελλάδα, πέραν της αρχαίας πολιτισμικής της αξίας, ως μέγα κέντρο της Χριστιανοσύνης, όπου συνέγραψαν, δίδαξαν και μαρτύρησαν πλείστοι των αγίων και οσίων.

– Ο διαπολιτισμικός και διαθρησκειακός διάλογος γιατί αφορούν τους πολίτες του 21ου αιώνα;

– Οι προσφυγικές ροές, η σύγχρονη μετανάστευση, ο κίνδυνος της αναβίωσης της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού στον πυρήνα της πολιτικής δράσης ακόμα και στο κέντρο της Ευρώπης, καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου ως ανάχωμα στις φωνές που αντηχούν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας.

– Ορθοδοξία και Αριστερά είναι δρόμοι παράλληλοι ή τέμνονται και πού;

– Η Αριστερά δεν είναι ξέχωρη της πνευματικής ζωής των πολιτικών, ούτε των αρχών και των αξιών που έχουν ως βάση τους τον άνθρωπο, την αξία και την προστασία του. Έτσι, αν θα μπορούσα να σας απαντήσω σχηματικά, θα σας έλεγα ότι τέμνονται και όχι μόνο σε ένα σημείο.

– Ποιες προοπτικές ανοίγονται, κατά τη γνώμη σας, από την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα;

– Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα κάνει προσφορότερο το έδαφος της πολυδιάστατης συνεργασίας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό πεδίο. Η επίσκεψη αυτή δεν μπορεί παρά να επαναβεβαιώσει αυτό το πλαίσιο φιλίας και συνεργασίας, αλλά και να ενισχύσει τις κοινές μας δράσεις.

– Η εμπειρία σας από το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας ποια παρακαταθήκη αφήνει για τη χώρα μας;

– Οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναδεικνύονται στις εκδηλώσεις και δράσεις του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, η σημασία των οποίων ξεπερνά τα στενά εθιμοτυπικά πλαίσια, διατηρεί και ενισχύει τις σύγχρονες αλλά και τις μελλοντικές συνεργατικές μας σχέσεις.

– Είστε ικανοποιημένος από την έκβαση του Eurogroup; Θα έρθει τελικά η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Η αποκατάσταση οικονομικής σταθερότητας μετά από 6 συναπτά έτη ύφεσης, η προσέλκυση επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας και η ρύθμιση του χρέους, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει και οι πολίτες να επανακτήσουν την ελπίδα τους είναι ο σημαντικότερος στόχος μας. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί την αρχή εξόδου της χώρας μας από τα δεινά του παρελθόντος και με σκληρή προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.