Quantcast
'Αμεση ενεργοποίηση εφεδρικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση απόκλισης - enikonomia.gr
share

‘Αμεση ενεργοποίηση εφεδρικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση απόκλισης

δημοσιεύτηκε:

«Μνημόνιο εν αναμονή» με άμεση εφαρμογή θα αποτελέσουν τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν με την λογική των αυτόματων περικοπών όπως προβλέπει ο οργανικός νόμος για την σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού που συμπληρώθηκε το 2015 μέσα από το τρίτο μνημόνιο.

Με βάση το συγκεκριμένο νόμο κάθε απόκλιση που θα εντοπίζεται στους τριμηνιαίους στόχους του τρίτου μνημονίου θα αντιμετωπίζεται με αυτόματη περικοπή στο φορέα της τους φορείς του ιδίους τομέα από όπου προήλθε η απόκλιση ακόμη και από το 2016.

Στα χρόνια μέχρι και το 2018 οι περικοπές θα έχουν «δεξαμενές» κυρίως τα υψηλά κονδύλια του προϋπολογισμού (μισθούς συντάξεις αμυντικές δαπάνες) κάποιους φόρους άμεσης απόδοσης (πχ ΦΠΑ) και την περικοπή φοροαπαλλαγών.

Στο «ορατό» μνημόνιο τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας και της ΕΕ θα είναι τα μέτρα των 5,4 δις ευρώ που έχουν σχεδόν συμφωνηθεί από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Εκτός από τα μέτρα στο «εσωτερικό μνημόνιο» κάθε απόκλιση όμως ανάλογα από το χρόνο που θα εμφανίζεται αν δηλαδή θα καταγράφεται το 2016 το 2017 ή το 2018 θα πυροδοτεί και την υιοθέτηση ενός μέτρου μόνιμου χαρακτήρα που θα καλύπτει την απόκλιση. Τούτο δε δεν θα ισχύει για ένα ή δύο τρίμηνα αλλά για το υπόλοιπο της περιόδου μέχρι και το 2018 και για τα επόμενα χρόνια.

Αν για παράδειγμα έχουν απόκλιση από το στόχο τα έσοδα από το ΦΠΑ θα πρέπει να αυξάνεται σε μόνιμη βάση ο φόρος για παράδειγμα στα ξενοδοχεία ή στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Αν τα μέτρα για τις συντάξεις έχουν υστέρηση στις είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται αυτόματα κάποια άλλη περικοπή (πχ η ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ) ώστε να αντισταθμίζεται η δημοσιονομική απώλεια.

Στα φορολογικά έσοδα ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 9.090 ευρώ.

Θέλοντας να αποφύγει μια μεγαλύτερη μείωση άμεσα το ΥΠΟΙΚ θέλει να ενθέσει μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη μείωση μέχρι και το 8.182 ευρώ στα μέτρα εν αναμονή για το 2017 ή το 2018.

Η ενεργοποίηση του μέτρου θα γίνει αν υπάρχει μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα τα οποία σημειωτέον δεν αναμένεται να επαναλάβουν την καλή πορεία που εμφάνισαν για το 2015 και για τα επόμενα τρία χρόνια του μνημονίου.

Οι μειώσεις σε μισθολόγια της κεντρικής διοίκησης αλλά και στα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών των στρατιωτικών των γιατρών του ΕΣΥ των δικαστικών των πανεπιστημιακών και του υψηλόβαθμου κλήρου θα είναι ένα ακόμη από τα μέτρα εν αναμονή αλλά μόνο αν καταγραφούν αποκλίσεις κοντά στο τέλος του 2017.

¨Όλα αυτά θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες 36 ώρες ώστε να συγκληθεί έκτατο Eurogroup μέχρι και την Μεγάλη Πέμπτη.

Η σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης με φυσική παρουσία και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ανακοίνωση της συνόδου θα πρέπει να γίνει από τον πρόεδρο του σώματος κ Γερούν Νταϊσλεμπλούμ το αργότερο μέχρι και το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης ώστε 19 υπουργοί Οικονομικών να προλάβουν να βρεθούν στις Βρυξέλλες για να συνεδριάσουν την επόμενη μέρα για το πρόγραμμα της Ελλάδας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.