Quantcast
Αναθερμαίνεται η ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας και Σερβίας - enikonomia.gr
share

Αναθερμαίνεται η ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας και Σερβίας

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβίωσε τη Δευτέρα (14 Δεκεμβρίου) την διαδικασία με την Τουρκία και ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες με τη Σερβία, γεγονός που δείχνει πώς η μεταναστευτική κρίση και η παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια οδήγησε την ΕΕ να επανεξετάσει τα σχέδια που ήθελαν να σταματήσει η διεύρυνση της ΕΕ.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι οι Βρυξέλλες χρειάζονται μια παύση στην πολιτική της διεύρυνσης, τα γεγονότα έχουν οδηγήσει τους αξιωματούχους  να επαναπροσδιορίσουν τη θέση αυτή και να ασκήσει η ΕΕ μεγαλύτερη επιρροή στη γειτονιά της.

Ενώ ούτε η Τουρκία ούτε η Σερβία είναι πιθανόν να ενταχθούν στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον, η ΕΕ ελπίζει ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις σε διάφορους τομείς της «κεφαλαίων», θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση πολλαπλών κρίσεων στα σύνορά της.

«Η κρίση των προσφύγων και της τρομοκρατίας μας δείχνει ότι είμαστε στην ίδια ήπειρο, αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις και όσο πιο πολύ αναπτύξουμε κοινές πολιτικές, τόσο καλύτερα θα είμαστε», τόνισε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2014, ο Γιούνκερ υποσχέθηκε ότι δεν θα γίνει «καμία νέα διεύρυνση στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πηγή: EurActiv με Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.