Quantcast
Ανάκαμψη των πιστωτικών συνθηκών στην ευρωζώνη ανακοίνωσε η ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Ανάκαμψη των πιστωτικών συνθηκών στην ευρωζώνη ανακοίνωσε η ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Οι όροι του τραπεζικού δανεισμού στην ευρωζώνη χαλάρωσαν το δ’ τρίμηνο του έτους μεταξύ όλων των κατηγοριών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποδεικνύοντας πως οι πιστωτικές συνθήκες στην περιοχή ανακάμπτουν σταδιακά. 

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Τράπεζας ανάμεσα σε 137 ευρωπαϊκές τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τους όρους δανειοδότησης τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και ως προς τις επιχειρήσεις. 

“Οι τράπεζες ανέφεραν περαιτέρω συρρίκνωση των περιθωρίων στη μέση κατηγορία δανείων και μικρή μόνο συρρίκνωση περιθωρίων στα πιο ριψοκίνδυνα δάνεια”, αναφέρει η ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ έλαβε μια σειρά από μέτρα το 2014 με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία, μειώνοντας το επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και παρέχοντας πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό στις τράπεζες με την προυπόθεση ότι αυτές με την σειρά τους θα αυξήσουν τον δανεισμό προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να εντείνει τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης κατά την συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας ανακοινώνοντας το λεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα προβλέπει την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 

Κατεβάστε την έκθεση από εδώ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.