Quantcast
Αναπροσαρμόζεται ο ορισμός του αδικήματος της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Αναπροσαρμόζεται ο ορισμός του αδικήματος της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Σε διάταξη του νομοσχεδίου που αποκάλυψε πρώτο το Enikonomia αναπροσαρμόζεται ο ορισμός του αδικήματος της φοροδιαφυγής.

Ορίζεται μάλιστα ότι με την βεβαίωση του αδικήματος η ποινική διαδικασία δεν σταματάει ακόμη και αν ο συλληφθείς προχωρήσει στην άσκηση ενδικοφανούς προσφυγή.

Ειδικότερα αναγράφεται πως το αδίκημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος, με πρόθεση:

α) αποκρύπτει φορολογητέα ύλη, ή β) παραπλανεί τα όργανα της φορολογικής διοίκησης σχετικά με φορολογητέα ύλη ή γ) δεν αποδίδει ή αποδίδει ανακριβώς εισπραχθέντα ή οφειλόμενο ΦΠΑ ή παρακρατούμενους ή επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές, με αποτέλεσμα την απόλαυση περιουσιακού οφέλους για τον ίδιο ή για τρίτους με αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου, που ανέρχεται τουλάχιστον σε ποσοστό … του οφειλόμενου ανά φορολογία και ανά έτος φόρου και τουλάχιστον σε …. ευρώ ανά φορολογία και ανά έτος, κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας.

2. Εάν συντρέχει περίπτωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής υποβάλλεται αμέσως, και πάντως όχι πλέον των τριάντα ημερών από την σύνταξη της σχετικής εκθέσεως ελέγχου, μηνυτήρια αναφορά από τα αρμόδια όργανα της Φορολογικής Διοίκησης ή σε περίπτωση καθυστέρησής τους, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

3. Σε περίπτωση παραπομπής του κατηγορούμενου για φοροδιαφυγή στο ακροατήριο, δεν επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα των άρθρων 54 και 55 του παρόντος. Ο φόρος και οι τόκοι επιβάλλονται και εισπράττονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 30 επόμενα, 40 επόμενα και 53 του παρόντος. Η άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής και προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία.».

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.