Quantcast
Αναστασιάδης: Τον Ιούλιο βρεθήκαμε ένα βήμα πριν το Grexit - enikonomia.gr
share

Αναστασιάδης: Τον Ιούλιο βρεθήκαμε ένα βήμα πριν το Grexit

δημοσιεύτηκε:

Υπήρξαν στιγμές, τον περασμένο Ιούλιο, που η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων εξαντλούνταν και ήταν έτοιμοι να αποπέμψουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, λέει σε συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι “δεν πρόκειται να φέρει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο που και ο ίδιος θα θεωρεί απαράδεκτο”.

Επίσης, διαμηνύει ότι τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα ανοίξουν αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κύπρο, ενώ και στα ενεργειακά επισημαίνει ότι μόνο εφόσον λυθεί το Κυπριακό θα υπάρξει προοπτική κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και όχι μόνο, μέσω Κύπρου προς την Τουρκία.

 

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του περασμένου Ιουλίου, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι αναφορές σε δημοψηφίσματα και εκλογές προκαλούσαν εκνευρισμό στους Ευρωπαίους εταίρους, και η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο που ήταν έτοιμοι να διώξουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

“Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν”, κατά τον κ. Αναστασιάδη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δείξει την πρόθεσή της να ακολουθήσει με συνέπεια ό,τι έχει συνομολογήσει. Το κλίμα έχει αλλάξει εντελώς σήμερα”.

 

Με τον Ακιντζί μπορούμε να βρούμε λύση

“Ο Ακιντζί ήταν πάντα ταγμένος υπέρ της συμβίωσης και εξεύρεσης λύσης που θα μπορούσε να λειτουργήσει. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί.

Για να πούμε όμως ότι εισερχόμαστε σε μη αναστρέψιμη πορεία λύσης, πρέπει να δούμε απτά παραδείγματα από την Τουρκία. Να ενθαρρύνει, να βοηθήσει και να στηρίξει”, επισημαίνει ο κ. Αναστασιάδης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.