Quantcast
Aνησυχία στην αγορά από την κατάργηση της προστασίας από τους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Aνησυχία στην αγορά από την κατάργηση της προστασίας από τους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Έντονες αντιδράσεις αλλά και ανησυχία προκαλεί στην αγορά η κατάργηση της δυνατότητας προσωρινής προστασίας, που συνήθως επιτυγχάνεται με την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα και της προ-πτωχευτικής διαδικασίας.

Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης καταργεί στην πράξη το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τη δυνατότητα, δηλαδή, των επιχειρήσεων που χρήζουν εξυγίανσης να υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο για προσωρινά μέτρα προστασίας από τους πιστωτές τους.



Σημειώνεται πως προκειμένου να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης, που θα κατατεθεί στο δικαστήριο, θα πρέπει να έχει συναφθεί από τον οφειλέτη και από πιστωτές του που εκπροσωπούν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 40% των τυχόν εμπραγμάτως ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωση υποθήκης εξασφαλισμένων απαιτήσεων.

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που δόθηκε προς διαβούλευση και στοχεύει στο να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία της εξυγίανσής τους, αλλά και να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, που φθάνουν τα 65 δισ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.