Quantcast
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση - enikonomia.gr
share

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση

δημοσιεύτηκε:

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τηνεπικουρική ασφάλιση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες.

“Μαύρα μεσάνυχτα και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια” δήλωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
“Πριν μία εβδομάδα θέσαμε το ερώτημα στον κ.Χατζηδάκη εάν οι θεσμοί είχαν «τραβήξει το αυτί» στην κυβέρνηση, για το κόστος μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δις, και την υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη, που προκαλεί το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ιδίως σε σχέση με την «κρατική εγγύηση» των επικουρικών συντάξεων, για την κάλυψη του κόστους των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου. Ο κ.Χατζηδάκης χαρακτήρισε αστειότητες τα περί ενστάσεων των θεσμών. Το κείμενο όμως του νομοσχεδίου το επιβεβαιώνει! Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ΄ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου: «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της δαπάνης….» που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου! Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι, θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη!

Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ.Μητσοτάκης, τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά». Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι χαμολοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής, τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση «κόβει» 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%” τονίζει η κ . Ξενογιαννακοπούλου και καταλήγει: “Πλανάται και θα διαψευστεί η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι με αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, δημοσιονομικές αλχημείες και εσπευσμένη συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι θα περάσει στη ζούλα τις αντικοινωνικές πολιτικές της! Θα λάβει αποφασιστική και δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία!”

H ανακοίνωση ΚΙΝΑΛ

“Δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της, η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του Σχεδίου Νόμου για τις επικουρικές συντάξεις. Επιλογή που ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της.

Επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων ,για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Επιλογή που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, που εξαπατά τους νέους μας. Επιλογή που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων.

“Αυτή είναι η προτεραιότητα της ΝΔ στην ασφάλιση. Την ώρα που οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για την έκδοση συντάξεων αυξάνονται, την ώρα που χορηγούνται συντάξεις φτώχειας, την ώρα που ο νόμος Κατρουγκαλου-Βρούτση μειώνει δραστικά τις νέες συντάξεις. Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους” προσθέτει το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση ΚΚΕ

“Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ‘νύχτα’, για να συζητηθεί μέσα στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους” τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επικουρική ασφάλιση.

“Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους” προσθέτει το κόμμα στο σχόλιό του και καταλήγει: “Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η ‘προστασία της εργασίας’ σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι ‘ατομικό ρίσκο’ και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται ‘επενδυτές’ που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους”.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

“Η Κυβέρνηση σαν τον κλέφτη κατέθεσε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό της έκτρωμα” τονίζει το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του. “Μέσα στη μαύρη νύχτα κατατέθηκε το νομοσχέδιο που αφορά την επικουρική ασφάλιση και τη μετατροπή της σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα όπου θα υπάγονται υποχρεωτικά όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι από την αρχή της επόμενης χρονιάς.

Το νομοσχέδιο είχε επιχειρηθεί να εισαχθεί νωρίτερα προς ψήφιση με την κυβέρνηση τελικά να υπαναχωρεί εξαιτίας των ενστάσεων της Ευρώπης λόγω του μεγάλου χρηματοδοτικού κενού που δημιουργούσε από τη στιγμή που το κράτος θα εγγυάται το ύψος των συντάξεων των πολιτών. Οι σκέψεις που υπήρχαν για την κάλυψη του κενού αυτού ήταν η εισαγωγή νέου φόρου. Φαίνεται πως οι ευρωπαϊκές ενστάσεις κάμφθηκαν προς το παρόν, το γεγονός όμως πως η μετατροπή αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό παραμένει. Πέρα από αυτό πρόβλημα όμως, με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων γίνονται δώρο προς τις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είναι οι μόνες κερδισμένες του νομοσχεδίου, για α τις τζογάρουν στο βωμό του κέρδους.

Και αυτή την τόσο σημαντική αλλαγή η κυβέρνηση επέλεξε να τη φέρει στη Βουλή εν μέσω θέρους μία μόλις εβδομάδα πριν η Βουλή κλείσει για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως η ψήφιση του προγραμματίζεται για το τέλος Αυγούστου όταν και η Βουλή ανοίξει ξανά σπάζοντας τη διαδικασία στα δύο” σημειώνει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

“Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις για ένα νομοσχέδιο ντροπή που παίζει με τις συντάξεις του κόσμου και τις εισφορές των εργαζομένων, καταφεύγει σε τακτικισμούς και σε μια απαράδεκτη νομοθετική πρακτική. Να μην νομίζει πως θα πιάσει την κοινωνία στον “ύπνο”, οι πολίτες θα αντιδράσουν μαζικά και δυναμικά σε αυτό το νέο κυβερνητικό έκτρωμα, το οποίο την καλούμε να το αποσύρει” συμπληρώνει το ΜέΡΑ25.
Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.