Quantcast
«Αντίμετρα» αναπτύσσει η κυβέρνηση ενόψει Euroworking Group - enikonomia.gr
share

«Αντίμετρα» αναπτύσσει η κυβέρνηση ενόψει Euroworking Group

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Παρά τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στις επαφές που είχε με τις ΗΠΑ η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα είναι και σήμερα «παγωμένη».

Μια μέρα μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και μια μέρα πριν από το διήμερο Euroworking Group της Μεγάλης Τετάρτης και της Μεγάλης Πέμπτης η διαπραγμάτευση θα παραμένει εσωτερική υπόθεση και σήμερα με τους αρμόδιους υπουργούς να συμπληρώνουν με νέες λεπτομέρειες και νέα μέτρα χωρίς να επικοινωνούν με τους τρείς θεσμούς.

Tα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα από τις διακοπές του Πάσχα, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί ούτε και σήμερα συνάντηση – έστω και από μακριά – με την Ομάδα των Βρυξελλών.

Τούτο παρά το γεγονός ότι στην δήλωση της η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά την συνάντηση της με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών χαιρέτησε την δέσμευση του έλληνα υπουργού οικονομικών για την υπόσχεση αλλαγής της διαδικασίας των επαφών των τεχνικών κλιμακίων και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των Βρυξελλών θα έπρεπε να ξεκινήσουν από χθες.

Την ίδια ώρα και η συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν δεν πήγε όπως ανέμενε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό άμεση δέσμευση για υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Μακριά από τις διεθνείς επαφές του κ. Βαρουφάκη, στόχος της Κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει μια αναβαθμισμένη πρόταση στην συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που θα συνεδριάσει στα μέσα της εβδομάδας ώστε να γίνουν κάποια βήματα στην κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας μέχρι και το Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει στις 24 του μήνα.

 

«Ψήνονται» νέα μέτρα

Στην κατεύθυνση αυτή έγιναν της τελευταίες ημέρες μια σειρά εσωτερικών συσκέψεων προκειμένου να βελτιωθεί η Ελληνική Πρόταση.

Τελευταία η χθεσινή συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με τον υπουργό οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη την αναπληρώτριας υπουργό οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Θέμα της ήταν η αξιοποίηση της δημόσια ακίνητης περιουσίας. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε – ξανά – ότι αναγνωρίζονται και ισχύουν όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν ολοκληρωθεί.

Μάλιστα στις αποκρατικοποιήσεις που είχαν προταθεί μέσω της πρόταση της προηγούμενης Τετάρτης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων συμπληρώνεται και με τον διαγωνισμού για την αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού με τίμημα 915 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια λίστα παραμένουν η αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων (με ανάδοχο την κοινοπραξία Fraport-Slentel) (τίμημα 1,2 δισ.), της παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος (με τον ΟΠΑΠ ανάδοχο) με τίμημα 40 εκατ. και η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σε ποσοστό έως και 67%.

Ασαφές είναι επίσης και το θέμα της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια τουριστικά νησιά.

Παρά τις διαδοχικές διαψεύσεις από τον υπουργό οικονομικών και άλλους υπουργούς το ενδεχόμενο υλοποίησης του μέτρου δεν διαψεύστηκε σαφώς από το Κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο οποίος είπε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση.

Παράλληλα στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για αύξηση του ΕΦΚ για ποτά και τσιγάρα αλλά και αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας από το 43% στο 45%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.