Quantcast
Αντιμέτωπη με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ βρίσκεται η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Αντιμέτωπη με την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ βρίσκεται η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Του ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗ

Αντιμέτωπη με την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της οικονομίας, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Μέσα στον Οκτώβριο θα εκδοθούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για το ψωμί και το γάλα, ενώ αναμένονται οι αλλαγές στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και στην περίοδο των εκπτώσεων.
-Στο ψωμί, «ντρίπλα» για τον διαχωρισμό των παραδοσιακών αρτοποιείων από τους φούρνους που ψήνουν κατεψυγμένη ζύμη μελετά το υπουργείο Οικονομίας, θεωρώντας ότι έτσι δεν παραβιάζει το πνεύμα των ρυθμίσεων του νέου μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες όλα τα σημεία στα οποία ψήνεται ζύμη μπορούν να ονομάζονται φούρνοι.

Η ρύθμιση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί μόνον στα αρτοποιεία που υλοποιούν όλη τη διαδικασία αρτοποίησης (από τις πρώτες ύλες έως το τελικό προϊόν) να αναγράφουν τη λέξη «φρέσκο» στο ψωμί.
-Για το γάλα, με τον νόμο του Αυγούστου απελευθερώθηκε η διάρκεια ζωής, η οποία θα καθορίζεται με ευθύνη της βιομηχανίας, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζεται για κάθε προϊόν.

Πρόκειται για τροποποιήσεις στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), τις οποίες που θα υπογράψει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης.

-Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν εμπορικές οργανώσεις και εργαζόμενοι για να προσβάλουν την απόφαση που επέτρεψε την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας.

Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, τότε θα επανέλθει το καθεστώς των οκτώ Κυριακών που ίσχυε ήδη (συν όσες αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες για την εξυπηρέτηση τοπικών αναγκών).

Εάν απορριφθεί, τότε αναβιώνει το ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης, τουλάχιστον για τις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται να ορίσει σαφή κριτήρια για τον καθορισμό περιοχών ως τουριστικών, ώστε να αποφεύγονται οι αυθαιρεσίες αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.
-Το μνημόνιο προβλέπει επίσης την πλήρη απελευθέρωση των εκπτώσεων και προσφορών, που θα γίνονται από τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς περιορισμούς.

Θα διατηρηθούν, ωστόσο, οι επίσημες περίοδοι εκπτώσεων, ενώ θα γίνει διάλογος με τις εμπορικές οργανώσεις για τον καθορισμό πλαισίου δεοντολογίας αναφορικά με τον θεσμό των εκπτώσεων και προσφορών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.