Quantcast
Αντιπαράθεση Ανδρέα Λυκουρέτζου και Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό - enikonomia.gr
share

Αντιπαράθεση Ανδρέα Λυκουρέτζου και Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον προϋπολογισμό

δημοσιεύτηκε:

Αντιπαράθεση των γενικών εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επετέθη κατά της Αριστεράς, κατηγορώντας την πως δυσκολεύει με τη στάση της την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, όσο και την έλευση επενδυτών στην Ελλάδα. «Η αξιολόγηση είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά απεδείχθη πολύ πιο δύσκολη εξαιτίας του κινδύνου πολιτικής αστάθειας που οφείλεται στην αντιπολίτευση. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως οι πολιτικές σκοπιμότητες και η αβεβαιότητα μπορεί να έχουν συνέπειες για τον τόπο» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.

 

Αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως «η αντιπολίτευση άρχισε να εκβιάζει τη χώρα ποδοπατώντας το Σύνταγμα. Οι συνταγματικές διατάξεις που αξιώνουν αυξημένη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θεσπίστηκαν για να δώσουν στην πλειοψηφία δικαίωμα διάλυσης της Βουλής. Απέβλεπαν στη συναίνεση και όχι στον διχασμό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάλει με τις εμμονές του το μέλλον της χώρας σε κίνδυνο».

 

Ο Προϋπολογισμός του 2015 σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη: Από ύφεση ύψους 3,9% το 2013, το ΑΕΠ του χρόνου θα σημειώσει αύξηση 2,9%, με εγγύηση την επιτάχυνση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. Προϋπόθεση βεβαίως, είναι να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, «και να μην ακούγονται φωνές εναντίον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και η απειλή ότι θα χάσουν τις επενδύσεις τους και θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε ο κ. Λυκουρέντζος. Ο εισηγητής της ΝΔ απέκλεισε τη λήψη νέων δημοσιονομικά περιοριστικών και υφεσιακών μέτρων, σημειώνοντας πως «τούτη την ώρα θα ήταν καταστροφικά και δεν θα τα άφηνε ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία». Από την άλλη, υπογράμμισε, «δεν είναι ευαισθησία οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, δεν είναι ευαισθησία ο λαϊκισμός και η δημαγωγία. Τα ευχάριστα ψέματα κοστίζουν ακριβά».

 

«Κάθε φορά που κάνετε επίθεση στον “λαϊκισμό”, κάνετε επίθεση στα αιτήματα του λαού να ζει με αξιοπρέπεια, να έχει λόγο για τη ζωή του και να είναι μέρος της λύσης οι κοινωνικές του ανάγκες» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως και ο Προϋπολογισμός του 2015 είναι «ταξικός», καθώς, όπως υποστήριξε, μειώνει τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, παρά τις εξαγγελίες για αύξηση του ΑΕΠ, τη στιγμή που τα τελευταία είναι ήδη πολύ περισσότερο επιβαρυμένα φορολογικά απ’ τα πρώτα. «Από το 2008 μέχρι και το 2015 θα έχουν κοπεί 8,8 δισ. από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, τη στιγμή που οι δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αυξημένες» επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

 

Αντίθετα, όπως υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έναν Προϋπολογισμό «που θα αρχίσει με μια φρέσκια λαϊκή εντολή και θα αντιμετωπίσει τις λαϊκές ανάγκες με μια ταξική πυξίδα, τόσο ταξική όσο και η δικιά σας, αλλά με γνώση ότι αντιπροσωπεύουμε και άλλα στρώματα εκτός από εκείνα του κόσμου της εργασίας».

 

Η αντιπρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τον κ. Τσακαλώτο, περιλαμβάνει την ανάδειξη της αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου, της ύπαρξης της παγίδας χρέους, του προβλήματος του αποπληθωρισμού και των μειωμένων επενδύσεων, αλλά και τις παραβιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών από την τρόικα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.