Quantcast
Αντιπυρική Προστασία: Περισσότερα μισθωμένα εναέρια μέσα και αυξημένες εναέριες περιπολίες εφέτος - enikonomia.gr
share

Αντιπυρική Προστασία: Περισσότερα μισθωμένα εναέρια μέσα και αυξημένες εναέριες περιπολίες εφέτος

δημοσιεύτηκε:

Κυβερνητική σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία, αλλά και για την προετοιμασία που έχει ήδη γίνει, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος και ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Κουμεντάκης.

Όπως τονίστηκε , ο αριθμός των μισθωμένων εναέριων μέσων θα είναι μεγαλύτερος φέτος, ενώ επισημάνθηκε ότι η διαδικασία της μίσθωσης μέσω της NSPA ολοκληρώθηκε εγκαίρως, με συγκρατημένο κόστος και με τον προγραμματισμό για το 2023 να έχει επιτευχθεί στο 100%. Το πρώτο ελικόπτερο, μάλιστα, βρέθηκε στη χώρα μας την 1η Μαΐου, δηλαδή με την έναρξη της αντιπυρικής και νωρίτερα από ποτέ. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά από την αρχή της χρονιάς, οπότε και ξεκίνησε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σχεδιασμός που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «βασίζεται στο νέο δόγμα «Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα» σε συνδυασμό με την άμεση απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι».

Παράλληλα, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος το οποίο «φέτος είναι περαιτέρω ενισχυμένο σε δυνάμεις και μέσα».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναφέρθηκε ότι «η αύξηση του διαθέσιμου εναέριου στόλου – για την οποία έχει αξιοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίσης ενισχυμένο φέτος RescEU – συμβάλλει αντίστοιχα και στην αύξηση των εναέριων προληπτικών επιτηρήσεων τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, που προβλέπονται παράλληλα με τις επίγειες περιπολίες με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων». Στόχος, όπως τονίζεται, αποτελεί η αποτροπή εμπρησμών, η έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και η άμεση πρώτη προσβολή.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι στην από εδάφους επιτήρηση, όπως και στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, θα συνδράμουν και φέτος τους Έλληνες συναδέλφους τους Ευρωπαίοι πυροσβέστες που θα βρεθούν στη χώρα μας τον Ιούλιο και Αύγουστο, μέσω του Προγράμματος Προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή του, πέρυσι στη χώρα μας. Έτσι, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από 6 χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Σλοβακία και Ρουμανία) θα προεγκατασταθούν γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε Νέα Μάκρη, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.