Quantcast
Απασχόληση: Τι σημαίνει η αύξηση της εργασίας το Σαββατοκύριακο - enikonomia.gr
share

Απασχόληση: Τι σημαίνει η αύξηση της εργασίας το Σαββατοκύριακο

δημοσιεύτηκε:

Με την απασχόληση το Σαββατοκύριακο για γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη σε ορισμένους τομείς, η ActivTrak, ανέλυσε σχεδόν 175 εκατομμύρια ώρες εργασίας σε 134.260 ανώνυμους χρήστες του λογισμικού διαχείρισης παραγωγικότητας παγκοσμίως και βρήκε ότι ο μέσος όρος ωρών εργασίας το Σάββατο και την Κυριακή, το 2022 αυξήθηκε σε 6,6 κάτι που μεταφράζεται σε 5%.
Η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε κάποιους κλάδους, που θα μπορούσαν να καταταγούν στις λεγόμενες βιομηχανίες «διαρκούς πυρός», όπως είναι σήμερα η τεχνολογία και τα ΜΜΕ. Εκεί η αύξηση έφτασε το 25% για το 2022, σε σχέση με το 2021, ενώ στους κλάδους με εργασία το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να συμπεριληφθούν η εστίαση και ο τουρισμός.

Με βάση την έρευνα δύο είναι οι λόγοι για την αύξηση της εργασίας το Σαββατοκύριακο. Οι περικοπές θέσεων εργασίας που έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερη εργασία να πρέπει να γίνεται για λιγότερους υπαλλήλους είναι ο ένας λόγος. Ο άλλος είναι η προτίμηση των εργαζομένων να είναι στο γραφείο τους και να μην εργάζονται στο σπίτι, με συνεχείς διακοπές από το επαγγελματικό τους περιβάλλον για τις απαραίτητες συνεννοήσεις, φαινόμενο που προέκυψε με την τηλεργασία, λόγω πανδημίας.

Η Γκαμπριέλα Μάουχ ωστόσο, υποδιευθύντρια του εργαστηρίου παραγωγικότητας της ActivTrak, κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: «Με τις απολύσεις είναι υποχρεωτικό οι εταιρείες να διεκπεραιώνουν τον ίδιο όγκο δουλειάς με λιγότερα άτομα , άρα όταν έχουμε αύξηση της εργασίας το Σαββατοκύριακο, έχουμε και εταιρίες που συρρικνώνονται».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.