Quantcast
«Απασφάλισε» η τρόικα, ζητά επιπλέον μέτρα-φωτιά - enikonomia.gr
share

«Απασφάλισε» η τρόικα, ζητά επιπλέον μέτρα-φωτιά

δημοσιεύτηκε:

Με διαφορές τόσο για το ύψος των πρόσθετων μέτρων όσο και την εφαρμογή τους αλλά και νέες απαιτήσεις των δανειστών για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τελείωσε η πρώτη ημέρα των συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές.

Παρότι κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε χθες ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν από το 2019 αν υπάρξει πρόβλεψη – και μόνο – στην αρχή του χρόνου από τους θεσμούς ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα πράγματα εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είναι τόσο απλά.

Οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ φαίνεται ότι θέλουν να επιβάλουν το ρυθμό τους πιέζοντας από χθες ακόμη για νέα μέτρα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και τις εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου.

Η τρίωρη διαπραγμάτευση η οποία ξεκίνησε από τις 7 χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ με συμμετέχοντες το μισό υπουργικό συμβούλιο τελείωσε απροσδόκητα.

Με την ολοκλήρωση όλοι οι υπουργοί αποχώρησαν χωρίς κάποια δήλωση με εξαίρεση μια ανεπίσημη δήλωση από κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ότι δεν συζητήθηκε κανένα θέμα επί της ουσίας αλλά και οι τρεις ώρες αναλώθηκαν με την διαμόρφωση της ατζέντας των θεμάτων που θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες.

Πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να έχει φτάσει στην Αθήνα με μια συγκεκριμένη συνταγή και για την μείωση του αφορολόγητου αλλά και για τις νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου κ. Ντέλια Βελκουλέσκου να έχει έρθει με μια πρόταση για μέσο αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ με αφορολόγητο 5.500 για άγαμους και συνταξιούχους και υψηλότερο για οικογένειες με ανήλικα τέκνα.

Στις συντάξεις η πρόταση του Ταμείου είναι η μείωση κατά 50% της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ με στόχο να προστατευτούν οι χαμηλές συντάξεις.

Το επίσημο πρόγραμμα μιλούσε για μια συζήτηση που αφορούσε την ανασκόπηση των θεμάτων και συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό των 700 εκ ευρώ για το 2018.

Ωστόσο στην ανασκόπηση συμμετείχαν χθες όλοι οι υπουργοί που διαχειρίζονται τα ποιο δύσκολα θέματα της αξιολόγησης. Εκτός από τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιώργο Χουλιαράκη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου που διαχειρίζεται το ασφαλιστικό και τα εργασιακά περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης ο οποίος θα αντιμετωπίσει την καυτή πατάτα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και οικονομίας και ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος διαχειρίζεται κυρίως τον εξωδικαστικό μηχανισμό των επιχειρήσεων.

Οι διαφορές σε ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις

Σε ότι αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών και περιουσίας οι δανειστές διαπίστωσαν καθυστέρηση και στο διορισμό του ΔΣ αλλά και των στοιχείων του ενεργητικού των 11 ΔΕΚΟ που θα κληθεί να διαχειριστεί ως μέρος του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων.

Ο υπουργός οικονομικών δέχθηκε κριτική και για την καθυστέρηση της σύσταση και λειτουργίας του Ταμείου ομπρέλας για τις αποκρατικοποιήσεις όπου επίσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση αφού ακόμη δεν υπάρχει έδρα ΔΣ και κανονισμός λειτουργίας ενώ δεν έχει γίνει καν συζήτηση για την περιουσία και την σχέσεις με τις τέσσερεις εταιρίες ( ΤΑΙΠΕΔ , ΤΧΣ ΕΤΑΔ ΕΔΗΣΠ ) που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Το αποτέλεσμα ήταν ο υπουργός να αποχωρήσει επιφυλασσόμενος να επανέλθει το απάγευμα 6 το απόγευμα με περισσότερα στοιχεία για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων . Ούτε εκεί φαίνεται πως υπήρξε σαφής πρόοδος.

Δύσκολη ήταν και η πρωινή συνάντηση για να ενεργειακά όπου ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε αντιμέτωπος σε αιτήματα των δανειστών για άμεση αποκρατικοποίηση του 17% ακόμη και της αναγέννησης του παλιού σχεδίου για δημιουργίας μικρής ΔΕΗ η οποία θα πουληθεί σε ιδιώτες. Την επιλογή δηλάδη κάποιων λιγνιικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που θα πωληθούν σε ιδιώτες.

Οι δανειστές ζητούν την επιτάχυνση της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 24% μέχρι και το τέλος Μαρτίου αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ και ΕΛΠΕ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.