Quantcast
Απεργία στις 8 Μαρτίου προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ- Ποιοι συμμετέχουν - enikonomia.gr
share

Απεργία στις 8 Μαρτίου προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ- Ποιοι συμμετέχουν

δημοσιεύτηκε:

Απεργία για την αυριανή ημέρα, 8 Μαρτίου έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της  στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και να ικανοποιηθούν τα διαχρονικά αιτήματα της για ίση αμοιβή, για ίση εργασία αλλά και για ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες για το 2024.

Σημειώνεται δε πως ΔΟΕ – ΟΛΜΕ έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας  για τις 8 πμ μέχρι και τις 11 π.μ. της Παρασκευής.  Αλλά και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), τιμά  την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και  προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας στις 8 Μαρτίου 2024, από τις 11 π.μ μέχρι και τις 3μμ  , συμμετέχοντας στη συγκέντρωση  που θα γίνει στις 12μμ στην Πλατεία Κλαυθμώνος  και στην πορεία έως την Πλατεία Συντάγματος.

Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε χθες αγωγή κατά της Ανώτατης Διοικήσεως Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ζητώντας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας που κήρυξε ο συνδικαλιστικός φορέας από τις διαδικασίες αξιολόγησης – στοχοθεσίας στο δημόσιο.

Στη ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι με την απόφαση αυτή “η ΑΔΕΔΥ ουσιαστικά αρνείται την εφαρμογή του σχετικού νόμου (4940/2022) « ενώ από τον Μάρτιο του 2023 και μετά το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κατ’ επανάληψη κρίνει παράνομη ή και καταχρηστική την εκάστοτε ανάλογη απόφαση της ΑΔΕΔΥ.

Ακόμη επισημαίνεται ότι το σύστημα αξιολόγησης – στοχοθεσίας συνιστά ένα κρίσιμο εργαλείο που αποσκοπεί στη διαρκή βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Τέλος τονίζεται ότι το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αλλά η όποια σχετική ενέργεια “πρέπει να είναι νόμιμη και να μην στοχεύει στην ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ».

Η ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Αναλυτικά η ΑΔΕΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωση της για την αυριανή απεργία τα εξής:

« Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου προκηρύσσει στάση εργασίας στις 8 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συντάσσεται στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και διεκδικεί:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία – ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες και άντρες
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς στους χώρους εργασίας
  • Επανασύσταση της Γραμματείας Ισότητας των Φύλων ως αυτοτελή, διακριτή δημόσια υπηρεσία

Ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών:

  • Δημόσια, δωρεάν, ποιοτική υγεία
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
  • Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες στήριξης, για τα θύματα της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βία (ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη)
  • Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων και υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά
  • Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

Αφιερώνουμε τον φετινό εορτασμό της 8ης Μάρτη στις γυναίκες της Παλαιστίνης που είναι αυτές και τα παιδιά τους τα πρώτα θύματα αυτού του πολέμου. Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, διεκδικούμε την προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη 2024:

  • Καλεί τα Νομαρχιακά Τμήματα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα των γυναικών και τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Υπουργεία και σε όλους τους χώρους εργασίας διανέμοντας τον οδηγό κατά της βίας και παρενόχλησης σε όλα τα φυσικά της μέλη.
  • Προκηρύσσει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τη 11:00μμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και στην Αθήνα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 12:00μμ, και πορεία προς το Σύνταγμα .
  • Σας καλούμε όλες και όλους στις κινητοποιήσεις!»

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.