Quantcast
Απολυμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι - enikonomia.gr
share

Απολυμένοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι

δημοσιεύτηκε:

Ένα μήνα μετά τη λήξη του σχολικού έτους σε πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας δεν έχει καταβληθεί το σύνολο των δεδουλευμένων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα είναι απολυμένοι.

Αυτό ανέφερε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), τονίζοντας ότι «η μετακόμιση στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, με τα αυξημένα έξοδα που συνεπάγεται, καθώς και η γενικότερη οικονομική δυσπραγία καθιστούν τις καθυστερήσεις καταβολής ακόμα πιο δυσβάσταχτες». Η ΔΟΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να λύσει άμεσα το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, η πολιτεία και η ΚΕΔΕ καλούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται με κυρώσεις επειδή δεν κατέθεσαν «πόθεν έσχες».

Το θέμα, που δημοσιοποίησε η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», έγινε γνωστό όταν πολλοί εκπαιδευτικοί, κυρίως διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ορίστηκαν ως μέλη σχολικών επιτροπών από τους ΟΤΑ της περιοχής τους χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να ενημερωθούν καν και οι οποίοι όταν το έμαθαν δήλωσαν άμεσα παραίτηση χωρίς να συμμετέχουν σε καμία συνεδρίαση, δέχθηκαν ειδοποιήσεις από την αρμόδια αρχή, ότι πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Λήγει η προθεσμία

Οι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν με διοικητικό και ποινικό πρόστιμο αν δεν ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος Ιουλίου τις απαιτούμενες διαδικασίες, οι οποίες εκτός από το ότι είναι χρονοβόρες έχουν και οικονομικό κόστος αφού χρειάζεται η συνδρομή λογιστή.

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι δήμοι αντιμετώπισαν τους εκπαιδευτικούς της περιοχής τους, εμπλέκοντάς τους, χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να τους ρωτήσουν καν, σε περιπέτειες και ταλαιπωρία.

«Είναι τραγικό επίσης ότι δεν φρόντισαν ούτε να τους ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται ο ορισμός τους, καθώς και για το γεγονός ότι από αυτές τις υποχρεώσεις δεν απαλλάσσονται ακόμα και αν παραιτηθούν» λέει η παράταξη, ζητώντας να δοθεί παράταση στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων για τους εκπαιδευτικούς και από τους αρμόδιους ΟΤΑ να αναλάβουν το οικονομικό κόστος τόσο της συμπλήρωσης των δηλώσεων όσο και των ενδεχόμενων προστίμων.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.