Quantcast
Ασφαλιστικό και φορολογικό τα πρώτα θέματα της αξιολόγησης - enikonomia.gr
share

Ασφαλιστικό και φορολογικό τα πρώτα θέματα της αξιολόγησης

δημοσιεύτηκε:

Tου Τάσου Δασόπουλου

Πριν καλά καλά κλείσει η διαπραγμάτευση για τα 13 προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, ξεκίνησε χθες η επίσημη προετοιμασία για τη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που θα έρθει λίγες μετά τον Άγιο Βασίλη με πρώτα θέματα το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στην κατεύθυνση αυτή μέρος της καταληκτικής απογευματινής συνεδρίασης για τα μέτρα του Δεκεμβρίου έγινε μια πρώτη εξέταση και των θεμάτων που θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Το χορό της αξιολόγησης θα σύρει το ασφαλιστικό που θα ανοίξει ουσιαστικά την πρώτη εβδομάδα του επόμενου χρόνου με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου.

Το επόμενο θέμα που θα πρέπει να προετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας είναι οι προτάσεις για αλλαγές στην αγορά εργασίας που εκκρεμεί από τα μέσα του 2014. Οι δανειστές θέλουν να ακούσουν τις ελληνικές θέσεις, πριν θέσουν τις δικές τους.

Ένα ακόμη θέμα θα είναι το φορολογικό που θα παρουσιαστεί σε δόσεις από τον Ιανουάριο. Η πρώτη δόση θα περιλαμβάνει τα νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο, την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων που δεν είχαν δηλωθεί, αλλά και τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων όπως είναι η αύξηση του συντελεστή φορολογίας στους αγρότες από το 13% στο 20% και η νέα κλίμακα φορολογίας στα ενοίκια.

Η δεύτερη φάση θα είναι και πιο ουσιαστική αφού θα περιλαμβάνει την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Η αξιολόγηση θα περιέχει και το ειδικό καθεστώς για την πώληση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στεγαστικών δανείων. Παράλληλα θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν τα δάνεια και οι τράπεζες να αρχίζουν να συζητούν με εξειδικευμένες εταιρίες για την εκκαθάριση των δανείων τους.

Στο πακέτο των «κόκκινων» δανείων περιλαμβάνεται, επίσης, η δημιουργία ειδικών Ειρηνοδικείων που θα δικάζουν αποκλειστικά περιπτώσεις «κόκκινων» δανείων.

Βασικό ρόλο για την πρώτη αξιολόγηση θα παίξουν και οι στόχοι που θα τεθούν για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και εφαρμογή των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ.

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα σημάνει η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλάνου για την τετραετία 2016 -2019, όπου θα γίνει έστω και μια ενδεικτική αποτύπωση των μέτρων ύψους 1,85 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάρει η Ελλάδα για τα έτη 2017 και 2018.

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για τα τεχνικά κλιμάκια που θα συνεχίσουν τις επαφές με τους επιτελείς των ελληνικών υπουργείων.

Το Σάββατο το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες το οποίο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι και την Τρίτη.

Την Τετάρτη θα συγκληθεί εκ νέου το Euro Workning Group για να επικυρώσει την υλοποίηση των μέτρων, στέλνοντας στο ESM την απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.