Quantcast
«Αυτονόητη» για το Βερολίνο η τήρηση της συμφωνίας - enikonomia.gr
share

«Αυτονόητη» για το Βερολίνο η τήρηση της συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

Όπως δήλωσε στο καθιερωμένο μπρίφινγκ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, το Βερολίνο δεν συνηθίζει να σχολιάζει τα αποτελέσματα εθνικών εκλογών σε κράτη μέλη της ΕΕ. Το ίδιο ισχύει και για το αποτέλεσμα ελληνικών εκλογών. Είναι όμως «αυτονόητο», είπε στη συνέχεια, ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα «στενά και εταιρικά» – όχι μόνο για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους αλλά και σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που προκύπτουν από από το προσφυγικό πρόβλημα.

 

Εν αναμονή των «συγχαρητηρίων» της Μέρκελ

 

Ερωτηθείς για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η βάση για να αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους είναι τα συμφωνηθέντα του τρίτου δανειακού πακέτο, τα οποία ισχύουν ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Βέβαια, είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, «θεωρούμε αυτονόητο ότι ένας πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε» τη δανειακή συμφωνία, εφόσον αναλάβει εκ νέου πρωθυπουργός «θα φροντίσει» ώστε η εφαρμογή της θα γίνει όπως έχει συμφωνηθεί. «Αυτό το ελπίζουν όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι» τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ,«και σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η συνεργασία μας με μια νέα κυβέρνηση.»

Στην ερώτηση, κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά την αλλαγή στάσης του κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του μνημονίου, ο κ. Ζάιμπερτ απάντησε ότι η γερμανική κυβέρνηση «παίρνει στα σοβαρά κάθε ελληνική κυβέρνηση, κάθε έλληνα πρωθυπουργό με αυτά που δηλώνουν». Όπως έγινε γνωστό η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν συνεχάρη ακόμη τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του νίκη, αλλά, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Ζάιμπερτ, μόλις το πράξει θα ενημερώσει την κοινή γνώμη.

 

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.