Quantcast
Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές παρά τη συμφωνία - enikonomia.gr
share

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές παρά τη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Χαοτική παραμένει η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην επικράτεια αφού συνεχίζουν να καταφθάνουν ασταμάτητα στη χώρα μας. Δύο 24ωρα μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και οι προσφυγικές ροές όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. 

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει ήδη στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Aπό το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν από χθες συνεχώς λεωφορεία γεμάτα με πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό άλλες περιοχές της επικράτειας όπου και θα φιλοξενηθούν. 

Την ίδια ώρα, φτάνουν στην Τουρκία, πέντε Έλληνες αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών. Οι τρεις από τους Έλληνες αξιωματικούς θα εγκατασταθούν στο Δικελί και οι δύο στο Τσεσμέ. 

Στα ελληνικά νησιά τοποθετήθηκαν από χθες συνολικά 25 αξιωματούχοι, πολιτικοί υπάλληλοι, από την Τουρκία, προκειμένου και αυτοί με τη σειρά τους να επιβλέψουν τις διαδικασίες επανεισδοχής. Οι οκτώ έχουν εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη, έξι στη Χίο, πέντε στη Σάμο και από τρεις σε Λέρο και Κω.

Ξεπερνούν τους 50.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 50.000 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι μόνο χθες Δευτέρα, οι νέες αφίξεις άγγιξαν τις 1.662. Οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.

Τη Δευτέρα στην Αττική βρέθηκαν 13.711 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 5.132 διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).

Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).

Αυξημένος επίσης εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στηνΕιδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα. Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. 

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεπερνούν τους 5.000 ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Οι περισσότεροι φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ πολλοί από αυτούς διαμένουν μέσα σε σκηνές στο περιβάλλοντα χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 – 3.000 βρίσκονται στους χώρους αναμονής επιβατών που έχουν μετατραπεί σε κέντρα φιλοξενίας για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας. 

Ειδομένη: Απογοήτευση και σκεπτικισμός

Ξεπερνούν τους 13.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης. Τη Δευτέρα, στον καταυλισμό πραγματοποιήθηκαν δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η μία έγινε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ», και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, πρόσφυγες της κουρδικής φυλής των Γεζίντι έκαναν την δική τους διαμαρτυρία. Λόγω των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν πρόσφυγες το τελευταίο 24ωρο στην Ειδομένη, ο ΟΣΕ έχει διακόψει όλα τα δρομολόγια από το απόγευμα της Κυριακής.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διέταξε ποινικήπροκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Φωτογραφίες από την Ειδομένη: 

 

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.