Quantcast
Αυξήθηκαν ραγδαία οι καταγγελίες καταναλωτών - enikonomia.gr
share

Αυξήθηκαν ραγδαία οι καταγγελίες καταναλωτών

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Περισσότερες καταγγελίες δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη το προηγούμενο έτος, η πλειονότητα των οποίων κατέληξε σε φιλική διευθέτηση.  Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό καταγγελιών κατεγράφη στα καταναλωτικά αγαθά και έφθασε το 60%, ενώ οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες κατέγραψαν αύξηση που προσέγγισε το 35% και αποτελούν τον εμπορικό κλάδο με τις περισσότερες εις βάρος του αναφορές, αφού σχεδόν το 1/3 όλων των αναφορών που δέχτηκε η Αρχή εντός του 2014 αφορούσαν τον συγκεκριμένο κλάδο.

Οι καταγγελίες προς το Συνήγορο του Πολίτη αυξήθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφού όπως διευκρινίζει στο enikonomia ο πρόεδρος της Αρχής Λευτέρης Ζαγορίτης,  «Οι πολίτες διαφυλάττουν τα λιγοστά τους έσοδα, γι΄αυτό και υπερασπίζονται το δίκιο τους. Δύσκολα ωστόσο, καταφεύγουν στα δικαστήρια επειδή είναι χρονοβόρα διαδικασία και με μεγάλο κόστος, όμως εύκολα απευθύνονται στο Συνήγορο του Πολίτη».

Στατιστικά, η πλειονότητα των υποθέσεων καταλήγει σε φιλική διευθέτηση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διαφυλάξουν τη φήμη τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 81,4% των καταγγελιών καταλήγει σε φιλική διευθέτηση και, μάλιστα, 72,65% υπέρ καταναλωτή και 8,49% υπέρ προμηθευτή. Με τη φιλική επίλυση των διαφορών, ενδυναμώνονται ταυτόχρονα η αγορά, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα.

Με άξονα την επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον καταναλωτή, η  Ανεξάρτητη Αρχή, εκτός από θέματα που απασχολούν τον καταναλωτή σε σχέση με καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες, παρεμβαίνει επίσης και στα κόκκινα δάνεια.

Από τα συμπεράσματα της έρευνας για το 2014 ενδιαφέρον έχουν τα νούμερα που προέκυψαν. Ο αριθμός των αναφορών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο έτος ανήλθε στις 5.383, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε η Αρχή στο πλαίσιο των αυτεπάγγελτων αρμοδιοτήτων της, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση (30,5%) σε σχέση με το 2013.

Ταχυδρομικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (πιστωτικά ιδρύματα και ασφαλιστικές εταιρείες) και καταναλωτικά αγαθά είναι διαχρονικά, οι κλάδοι της αγοράς για τους οποίους υποβάλλονται οι περισσότερες αναφορές στον Συνήγορο του Καταναλωτή.

Κατά δεύτερο λόγο, σχετικά μεγάλος αριθμός αναφορών υποβάλλονται για τους κλάδους της ενέργειας/ύδρευσης και των γενικών υπηρεσιών προς καταναλωτή (υπηρεσίες υποστήριξης, προσωπικής μέριμνας, επισκευής μεταφορικών μέσων, καθαρισμού, κλπ).

Η Αρχή πετυχαίνει με τη διαμεσολάβησή της, τη φιλική επίλυση περίπου οκτώ στις δέκα καταναλωτικές διαφορές (ποσοστό επίλυσης 81,14%), επίτευγμα που διαχρονικά παραμένει σταθερό και αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

Οι κλάδοι των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, των καταναλωτικών αγαθών και, για πρώτη φορά, των υπηρεσιών εκπαίδευσης εμφανίζουν τα συντριπτικότερα ποσοστά επίλυσης (άνω του 80%, έως και 92%), ενώ σε ποσοστά άνω του 70% κυμαίνεται η φιλική επίλυση διαφορών που εμπίπτουν στους κλάδους των υπηρεσιών αναψυχής, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των γενικών υπηρεσιών προς καταναλωτή και των υπηρεσιών μεταφορών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.