Quantcast
Βάιντμαν: Σταθεροποιείται η ανάκαμψη στην ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Βάιντμαν: Σταθεροποιείται η ανάκαμψη στην ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Οι ανησυχίες σχετικά με τον αποπληθωρισμό έχουν αρχίσει να διαλύονται, τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το MarketWatch.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει πλέον ανησυχία για το χαμηλό πληθωρισμό στο μπλοκ του κοινού νομίσματος, αν και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη απειλεί να πέσει στο μηδέν και ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνει την πίεση στην ΕΚΤ ώστε να εντείνει τις αγορές ομολόγων.

Ο Γενς Βάιντμαν, επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Bundesbank, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη σταθεροποιείται, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο οπότε η ΕΚΤ είχε ανοίξει το διάλογο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως σχολίασε, η μέτρια οικονομική τροχιά στην ευρωζώνη και η υποτονική προοπτική για τον πληθωρισμό είχε καταστήσει απαραίτητη μία διευκολυντική νομισματική πολιτική. «Επομένως, μία ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα», εξήγησε.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ήταν αντίθετος με τις μεγάλης κλίμακας αγορές ομολόγων όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Ιανουάριο. Στο μεταξύ, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και καταδεικνύουν χαμηλό πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία έχουν αυξήσει την πιθανότητα να πέσει το ποσοστό του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κάτω από το μηδέν, όπως σχολιάζει το MarketWatch.

Σχετικά με άλλα ζητήματα, όταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα μίας αύξησης των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γενς Βάιντμαν υποστήριξε πως μία τέτοια κίνηση από τη Fed θα ήταν «καλά νέα», γιατί θα καταδείκνυε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Σχετικά με το πότε θα μπορούσε να προχωρήσει η τράπεζα σε μία τέτοια κίνηση, ο οικονομολόγος επεσήμανε πως οι κεντρικοί τραπεζίτες γενικά δε σχολιάζουν την πολιτική άλλων κεντρικών τραπεζών. «Έχουμε παρακολουθήσει τη συζήτηση», τόνισε.

Δε θα έπρεπε να παίρνουμε ελαφρά την ιδέα της εξόδου μίας χώρας από την ευρωζώνη σχολίασε το στέλεχος της ΕΚΤ, τονίζοντας πως η προοπτική αυτή έγινε αρκετά σοβαρή το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. «Αν μία χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μακροπρόθεσμα στα κριτήρια της νομισματικής ένωσης, τότε δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραμείνει μέλος (…) [Αλλά] δεν μπορεί κανείς να μιλά με επιπολαιότητα σχετικά με το σενάριο μιας ελληνικής εξόδου. Ένα Grexit ή μία έξοδος άλλης χώρας θα άλλαζε θεμελιωδώς το χαρακτήρα της νομισματικής ένωσης», υπογράμμισε.

 

Πηγή: Euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.