Quantcast
Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές ελληνικές ζυθοποιίες - enikonomia.gr
share

Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές ελληνικές ζυθοποιίες

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την ελληνική ζυθοποία λόγω των νέων διατάξεων που προωθεί η κυβέρνηση. Η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι με το σχέδιο υπουργικής απόφασης σχετικά με τις νέες διατάξεις που προτίθεται να θεσμοθετήσει στον χώρο του ζύθου -και δίνει προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων μόνο μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2018- η κυβέρνηση θα εξαναγκάσει πολλές ελληνικές ζυθοποιίες να βάλουν λουκέτο.

Όπως σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, ο έλεγχος στη βύνη και τον ζύθο (σε όλα τα στάδια παραγωγής) γίνεται ασφυκτικός και πρακτικά καθιστά όλες τις επιχειρήσεις εν δυνάμει παράνομες, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων που ζητά η κυβέρνηση είναι δυσχερής και ειδικά στις μικρές ζυθοποιίες αδύνατη. Προσθέτει, δε, ότι η κυβέρνηση εισάγει την ύπαρξη εξωτερικών δεικτών στάθμης σε όλες τις δεξαμενές (όχι μόνο στις δεξαμενές εμφιάλωσης), απόφαση που δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα, όμως επιφέρει ένα πρόσθετο μεγάλο κόστος σε όλα τα ζυθοποιεία. Επίσης, τονίζει ότι με τις νέες διατάξεις αυξάνεται το ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου στα 1.000 λίτρα, τη στιγμή που σήμερα το 50% των επιχειρήσεων διαθέτει εξοπλισμό μικρότερου όγκου.

Επιπλέον, η βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι με τις νέες διατάξεις καταργείται πρακτικά το επάγγελμα του βυνοποιού, καθώς, πλέον, ο βυνοποιός υποχρεούται να έχει και ζυθοποιείο, τη στιγμή που διεθνώς τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες και αυθύπαρκτες επιχειρήσεις.

«Με τον τρόπο αυτό αποθαρρύνονται οι εγχώριοι ή ξένοι επενδυτές που θα ήθελαν να ιδρύσουν εδώ βυνοποιεία χάρη στις εξαιρετικές πρώτες ύλες που προσφέρει η χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική μπύρα διεκδικεί υψηλή θέση στη διεθνή αγορά, λόγω των παραγωγικών επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι Έλληνες ζυθοποιοί. Σήμερα, η κυβέρνηση -είτε από άγνοια είτε από ιδεοληψία- επιβάλλει πρόσθετη γραφειοκρατία και θεσμοθετεί νέα αντιαναπτυξιακά μέτρα που αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αντί να στηρίξει τις ελληνικές ζυθοποιίες και κυρίως τις μικρές που παράγουν προϊόντα μπύρας εξαιρετικής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης, τις οδηγεί σε κλείσιμο, προφανώς επειδή αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς ζύθου. Αυτή η πολιτική στερεί από την οικονομία πολύτιμα έσοδα και θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.

Κατόπιν τούτων, ρωτά τον κ. Τσακαλώτο:

– Για ποιο λόγο επιβάλλει νέο γραφειοκρατικό σύστημα παρακολούθησης στις ελληνικές ζυθοποιίες;

– Γιατί θεσμοθετεί αντικίνητρα περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου;

– Με ποιο σκεπτικό δόθηκε στην ΕΕΖ ολιγοήμερη προθεσμία υποβολής παρατηρήσεων, μέσα στις αργίες των Χριστουγέννων;

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.