Quantcast
Βarclays: Aπίθανη μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Βarclays: Aπίθανη μία στάση πληρωμών από την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Μία στάση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας παραμένει απίθανη «αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί» αναφέρει η Barclays.

Όπως σημειώνει η Barclays, “ομοίως όπως με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδος απ’ την Ευρωζώνη, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα προκαλέσει πολύ σημαντική χρηματοοικονομική αναταραχή και η επιχείρηση ανάκαμψης της οικονομίας και της εμπιστοσύνης θα αντιστραφεί, κυρίως καθώς η χώρα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη απ’ την εξωτερική χρηματοδότηση”.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της επενδυτικής είναι απίθανο οι διεθνείς πιστωτές να συμφωνήσουν με κάποια απ’ τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του – ιδίως την κατάργηση μέτρων που ελήφθησαν για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Αντίθετα, οι αναλυτές της Barclays θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει επιδείξει σημάδια ότι μετριάζει την πολιτική θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να επιτύχει μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους ώστε η τρόικα να ξεκλειδώσει την απαραίτητη χρηματοδοτική υποστήριξη.

«Αυτοί οι στόχοι και οι όροι αναμένεται να έχουν επίκεντρο δομικές και φιλικές στην ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις, που όμως θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των προηγούμενων δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί».

Σύμφωνα με την Barclays ένα σημείο κλειδί αποτελεί ο ρόλος που θα διαδραματίσει η ΕΚΤ βάζοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (QE), που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Ιανουαρίου 2015.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της επενδυτικής κατά πάσα πιθανότητα προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν και τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές των κρατικών ομολόγων που θα προχωρήσει η ΕΚΤ θα είναι να υπάρχει σε ισχύ το πρόγραμμα της τρόικας.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης η Barclays περιμένει η μεταβλητότητα της ελληνικής αγοράς να αυξηθεί λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα και τη στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση.

Παράλληλα θεωρεί πως θα υπάρξουν αναταράξεις και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωπεριφέρειας. Ιδίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία όπου αναμένεται η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στα μέσα και στα τέλη του 2015 αντίστοιχα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.