Quantcast
Βαρουφάκης: 'Αμεση συμφωνία - γέφυρα με τους εταίρους - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: ‘Αμεση συμφωνία – γέφυρα με τους εταίρους

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Άμεση έναρξη διαλόγου με την Ευρώπη και με τους ευρωπαίους ομολόγους και συμφωνία γέφυρα για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα και διευθέτηση του χρέους με στόχο μια νέα κατάσταση μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού εξήγγειλε πριν από λίγο ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης.

Παραλαμβάνοντας το υπουργείο από τον προκάτοχο του κ. Γκίκα Χαρδούβελη τόνισε ότι από την πρώτη επαφή που είχε προχθές με τον πρόεδρος του Eurogroup κ. Γκερούντ Νατϊσελμπλούμ διαπίστωσε ότι υπάρχει βάση για εποικοδομητική διαπραγμάτευση διαψεύδοντας τα σενάρια σύγκρουσης του ελληνικού και ξένου τύπου.

Εκτός από την συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με τον κ. Ντασιλεμπλούμ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει συναντήσεις με το Γάλλο ομόλογο του κ. Σαπέν και τον Ιταλό ομολόγο του κ,. Παντόα.

«Η διαβούλευση δεν θα είναι εύκολη . Ποτέ δεν είναι εύκολη τέτοια συζήτηση ειδικά μετά από μια διεθνή οικονομική κρίση για την οποία η Ευρωζώνη δεν ήταν σχεδιασμένη « είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Στην τοποθέτησή του επανέλαβε την θέση του για το λάθος σχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος στήριξης « Η Ευρώπη αντιμετώπισε ένα πρόβλημα πτώχευσης ωσάν να επρόκειτο για πρόβλημα ρευστότητας « είπε χαρακτηριστικά.

Η αντιμετώπιση αυτή όπως είπε έφερε μια «Πυραμιδική λιτότητα η οποία χτύπησε τα κατώτερα και μεσαία τμήματα του πληθυσμού και αυτό πρέπει να τελειώσει».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ελληνικό πρόγραμμα μίλησε για «τοξικό λάθος που δημιουργήθηκε το 2010 μέσα στο υπουργείο οικονομικών δημιουργώντας μια ανατροφοδοτούμενη κρίση».

Στο εσωτερικό επίπεδο , σχετικά με την διοίκηση του υπουργείου οικονομικώμν δεσμεύτηκε σε τρία θέματα.

Την εξοικονόμηση πόρων για την επαναπρόσληψη των καθαρηστριών του ΥΠΟΙΚ που διακδικούσαν επι μήνες την επιστροφή τους στην εργασία τους.

Την αξιοποίηση των στελεχών του υπουργείου για την διεκπεραίωση όλων των διεργασιών του υπουργείου.

Την διακοπή της παράδοσης των προσλήψεων της στρατιαάς των συμβούλων που είχε παραδοσιακά μαζί του ο κάθε υπουργός.

 

Ο κ. Χαρδούβελης
Ο απερχόμενος υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με την σειρά του καλωσόρισε το νέο οικονομικό επιτελείο και επεσήμανε στο νέο υπουργό τρία θέματα.

Την μείωση των ταμειακών διαθέσιμων .

¨Όπως είπε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης η μικρή παράταση που ζήτησε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο είχε ώστε στόχο να υπάρχει η δόση των 7,2 δις πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 .» Μετά τις εκλογές και τις καθυστερήσεις που έφεραν τα διαθέσιμα μειώθηκαν ταχύτερα και η ανάγκες ήρθαν πιο μπροστά» είπε.

Την εμμονή στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο κατ αρχήν από το πρόγραμμα και το δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές .Επικαλούμενος την αντίστοιχη κίνηση της Πορτογαλίας η οποία εξέδωσε πρόσφατα 30 ετές ομόλογο εξοφλώντας το δάνειο του ΔΝΤ προέτρεψε το κ. βαρουφάκη να κάνει κάτι ανάλογο.

Τέλος τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων μέσω παραχώρησης τονίζοντας ότι προσφέρουν χρήματα και θέσεις εργασίας στην οικονομία χωρίς το κράτος να χάνει την ιδιοκτησία του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.