Quantcast
Βαρουφάκης: «Δεν πάμε για ρήξη» - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: «Δεν πάμε για ρήξη»

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας χτες το βράδυ στο δίκτυο επιχειρηματιών «Αργώ» στις Βρυξέλλες αποκάλυψε: «Δεν πάμε για ρήξη».

Μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος εμπλέκοντας και την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ενώ έκανε και μία συνοπτική παρουσίαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έως σήμερα.

ΕΕ: Ραγδαίες εξελίξεις προ των πυλών

Οι ιδιώτες χειριστές αεροσκαφών με ένα αεριοστρόβιλο κινητήρα μαθαίνουν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες ατμόσφαιρας πρέπει να χρησιμοποιούν το σύστημα αντιπαγοποίησης για να «λιώνει ο πάγος».

Μαθαίνουν όμως ότι αν δεν επαναλάβουν τη διαδικασία σε τακτικά διαστήματα ο πάγος ξαναρχίζει να μαζεύεται και η απόδοση πέφτει επικίνδυνα.

Κάπως έτσι είναι και ο πάγος που σχηματίζεται ανά τακτικά διαστήματα, λόγω υγρασίας και θερμοκρασίας στις σχέσεις ΓιούνκερΤσίπρα και κατ’ επέκταση ΚομισιόνΚυβέρνησης.

Ο Γιούνκερ βεβαίως δεν ξεχνά ότι η κυβέρνηση μετέφερε σε τρεις περιπτώσεις στην Αθήνα, άλλα από αυτά που είχαν συμφωνήσει και άλλα από αυτά που είχαν συζητήσει.

Για χάρη όμως του κοινού καλού της ευρωζώνης και της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων εντολέων του κάνει μια ακόμη προσπάθεια συνεννόησης πριν τα πράγματα εκτραχυνθούν.

Ο Γιούνκερ πήρε τον πρωθυπουργό στο κινητό, ο πρωθυπουργός αρχικά δεν το σήκωσε γιατί ήταν σε μια συνάντηση, μετά ο πρωθυπουργός πήρε τον Γιούνκερ στο κινητό, ο Γιούνκερ δεν το σήκωσε για τον ίδιο λόγο, αλλά τον πήρε πίσω και τελικά μίλησαν για ένα κρίσιμο δεκάλεπτο.

Συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεννοηθούν καλύτερα τις επόμενες μέρες και να ξαναδούν τη συμβιβαστική πρόταση των θεσμών.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ, εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι η πρόταση που δημοσιοποιήθηκε από τη Κομισιόν τη Δευτέρα (και ανέγνωσε η Άννικα Μπράιντχαρτ στο καθημερινό briefing) είναι η μόνη στο τραπέζι, δεν απαιτεί ούτε ΦΠΑ στο ρεύμα και τα φάρμακα, ούτε ΕΚΑΣ και «αν η κυβέρνηση συμπληρώσει τα νούμερα» τότε οι τρεις θεσμοί θα την δεχθούν και το δράμα θα τελειώσει.

Του εξήγησε ακόμη ότι μπορεί να μειώσει περαιτέρω τις αμυντικές δαπάνες και να νομοθετήσει σταδιακά το ασφαλιστικό, αρκεί να καταργήσει τις πρόωρες συντάξεις.

Είναι προφανές ότι η συμφωνία δεν θα πάει στο Εurogroup, κατά το οποίο η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι έντονη, αλλά σύντομη.

Η πιθανότητα μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης είναι μεγάλη για το Σαββατοκύριακο, με τον Α.Τσίπρα και τους βασικούς συντελεστές να είναι κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο και να διαπραγματεύονται την λύση.

Αν δεν συμβεί αυτό (λύση) στην πραγματικότητα τα περιθώρια για τις ελληνικές τράπεζες στενεύουν ως το πρωί της Δευτέρας (σύμφωνα με πληροφορίες των FT).

Από εκεί και μετά η πραγματική ημερομηνία για τελική απόφαση είναι η 20ή Ιουλίου, όπου η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ και αν δεν έχει τα λεφτά, η πραγματική πλήρης χρεοκοπία θα έχει συντελεστεί (αν το ζήτημα του ΔΝΤ διευθετηθεί για άλλες 30 μέρες με μια προειδοποίηση).

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.