Quantcast
Βαρουφάκης: Πολύ δύσκολη η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Πολύ δύσκολη η διεκδίκηση του 1,9 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

«Tο 1,9 δισ. νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος της δόσης για να το πάρουμε. Είναι το πιο δύσκολο» είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αιτιολογώντας πως έχουν αποδοθεί στους εθνικούς προϋπολογισμούς και «θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι νέο δάνειο».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Βαρουφάκης ως πιθανή λύση πρότεινε να αγοράσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM ) τα ομόλογα ύψους 27 δισ. που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια να κάνει swap με την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση.

«Τα 27 δισ. των ομολόγων που παραμένουν στην ΕΚΤ πρέπει να φύγουν εν μία νυκτί και να σταλούν στο απώτερο μέλλον. Με swap» είπε σημειώνοντας: «swap μεταξύ ημών και του ESM είναι η λύση».

«Το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος. Το πώς εμείς θα το αναλάβουμε (ομόλογα εις το διηνεκές, έκδοση ομολόγων ή άλλο χρηματοπιστωτικό εργαλείο) θα το συζητήσουμε. Και νομίζω ότι σ΄ αυτό θα πρέπει να υπάρξει εθνική συναίνεση», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στη βουλευτή της ΝΔ για το θέμα της εξαίρεσης της Ελλάδας από την ποσοτική χαλάρωση, εξήγησε πως η Ελλάδα δεν συμμετέχει «γιατί υπάρχει μία σχεδόν φωτογραφική για την Ελλάδα διάταξη της ΕΚΤ, που λέει ότι δεν συμμετέχει όποια χώρα τα ομόλογα της οποίας σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν μεταφερθεί ήδη στην ΕΚΤ».

Στην ουσία «ο λόγος που δεν συμμετέχουμε είναι οι απαράδεκτοι όροι του PSI του 2012», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως «θα ήταν ιδιαίτερα θετικό αν συμμετείχαμε, γιατί αυτό θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε πιο γρήγορα στις αγορές».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.