Quantcast
Βαρουφάκης: Τα μέτρα που προτείνουν οι εταίροι δεν περνούν από τη Βουλή - enikonomia.gr
share

Βαρουφάκης: Τα μέτρα που προτείνουν οι εταίροι δεν περνούν από τη Βουλή

δημοσιεύτηκε:

Υποδοχή με Θεοδωράκη επιφύλασσαν οι διοργανωτές του Ινστιτούτου Boecker όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης,  μίλησε και για τη διαπραγμάτευση και τα μέτρα που προτείνουν οι εταίροι στην Αθήνα. «Τα μέτρα που προτείνουν οι εταίροι δεν περνούν από τη Βουλή» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών ενώ έσπευσε να ρίξει και γέφυρες σε μια ομιλία που αρκετές φορές χειροκροτήθηκε από το Γερμανικό κοινό.

Επιγραμματικά ο Υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του για μία ολόκληρη ώρα αναφέρθηκε: 

-στο πρώτο κιόλας Eurogroup όπου είχε πει να κλείσουν μία πολιτική συμφωνία, χωρίς άλλα μέτρα, για μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούν (π.χ. στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στην ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό, να μπει τέλος στα ολιγοπώλια) αλλά οι τρεις «θεσμοί» του είπαν «να το ξεχάσει» («Forget it Yanis»).

-αν δεν βρεθεί σύντομα μια λύση για το ελληνικό ζήτημα, τότε αυτό θα καταγραφεί στην ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο.

-οι προτάσεις των «θεσμών» αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

-παρομοίασε την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι νομίζουν πως αν την θυσιάσουν θα εμποδίσουν να αναπτυχθούν παρόμοιες πολιτικές και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

-«αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις» είπε. «Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα. Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα»

Όχι στην αντιφατικότητα μείωσης συντάξεων και αύξησης ΦΠΑ στα φάρμακα

«Φανταστείτε η κυβέρνηση να χρειαστεί να πει κάποτε στο χαμηλοσυνταξιούχο ότι θα του μειώσει την σύνταξη π.χ. από τα 350 ευρώ στα 320 και την ίδια ώρα να χρειαστεί να τους αυξήσουμε το φόρο στα φάρμακα από το 6,5% στο 11% ή στο 23%. Μπορεί μια τέτοια παρέμβαση να θεωρηθεί μεταρρύθμιση και να περάσει από την Βουλή;» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζοντας τις αντιφατικότητες των προτάσεων που περιλαμβάνει η πλευρά των εταίρων στη διαπραγμάτευση. 

Δεν υπογράφουμε νέο μνημόνιο

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο Μνημόνιο και θα επιμείνει στην ανάγκη να πείσει τους δανειστές για ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Σε ένα άλλο σημείο της ομιλία του ο Γιανης Βαρουφάκης καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι «η Γερμανία πλήρωσε πολλά λεφτά στην Ελλάδα, αλλά με τον λάθος τρόπο για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε ατύχημα για την ελληνική οικονομία».

Οπως υποστήριξε στην συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών, «ενώ στο Brussels Group είχαν γίνει αμοιβαίοι συμβιβασμοί, το κείμενο που δόθηκε στην Αθήνα ήταν τελείως διαφορετικό. Διαβάστε τη λίστα», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας «δεν ρίχνω την ευθύνη στο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ξέρω ότι δεν ευθύνεται αυτός».

Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια νύχτα

Ο Γιανης Βαρουφάκη τόνισε με έμφαση ότι μια συμφωνία όχι μόνο είναι επιθυμητή και εφικτή αλλά «θα μπορούσε να λάβει χώρα σε ένα βράδυ», ενώ προσέθεσε ότι «η Ευρωζώνη χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, για να ολοκληρώσει τελικά τη νομισματική ένωση».

«Χρειαζόμαστε γρήγορα μια συμφωνία» επανέλαβε ο Γ. Βαρουφάκης, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Α. Τσίπρα να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη τους και να μην επιτρέψουν να συμβεί το ατύχημα. «Μπορούμε να το κάνουμε σε μια νύχτα. Να καθίσουμε κάτω και να το κάνουμε σε μια νύχτα», τόνισε με έμφαση στην σκιά των αυστηρών συστάσεων που είχαν απευθύνει λίγο νωρίτερα ο Μ. Ομπάμα, η Α. Μέρκελ και ο Φ. Ολάντ.

Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο λόγω «μαύρης» εργασίας

Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε στην συνέχεια ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο, αλλά εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει γιατί το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στη χώρα αφορά αδήλωτη εργασία, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί πως η περικοπή συντάξεων είναι μεταρρύθμιση παρομοιάζοντας το μέτρο με το ξεκοκκάλισμα που κάνει ένας κρεοπώλης που μπορεί να κόβει κάτι παραπάνω από το κρέας όπως τον βοελύει.

Κάλεσε τη Μέρκελ σε ομιλία ελπίδας

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε την άποψη που είχε εκφράσει μέσω άρθρου, πως χρειάζεται, δηλαδή, μια ομιλία της ελπίδας από την Ανγκελα Μέρκελ παρόμοια με αυτή του ΓΓ των ΗΠΑ James F. Byrnes στην Γερμανία το 1946, ενώ έκανε αναφορά σε αρχαίες τραγωδίες παρομοιάζοντας την Ελλάδα με Ιφιγένεια που κάποιοι πιστεύουν ότι θυσιάζοντάς την ώστε με μία έξοδο να εμποδίσουν την ανάπτυξη παρόμοιων πολιτικών σε άλλα κράτη, και θύμισε την αντίδραση του Αγαμέμνονα λόγω της θυσίας της κόρης του.

Το πρόγραμμα για πέντε χρόνια ήταν μία απόλυτη αποτυχία

«Οταν έχουμε νομισματική ένωση και κοινό νόμισμα, έχουμε ζήτημα με το χρέος καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα υποτίμησης ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και έτσι κάνεις εσωτερική υποτίμηση που δημιουργεί μείωση εισοδημάτων, ύφεση αύξηση χρέους και τελικά πίεση για έξοδο από το κοινό νόμισμα», είπε.Ακόμη μίλησε για μείωση μισθών κατά 38% η οποία δεν έφερε αύξηση των εξαγωγών. Το πρόγραμμα για πέντε χρόνια ήταν μία απόλυτη αποτυχία, σημείωσε και προσέθεσε «Αυτό σημαίνει ότι κάτι πήγε πολύ άσχημα και αυτό ήταν οι τράπεζες που δεν μπορούσαν να δώσουν χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις λόγω των κόκκινων δανείων».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.