Quantcast
Βενζινοπώλες: Ομοιόμορφα μειώνονται οι τιμές σε διυλιστήρια και πρατήρια - enikonomia.gr
share

Βενζινοπώλες: Ομοιόμορφα μειώνονται οι τιμές σε διυλιστήρια και πρατήρια

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές στα διυλιστήρια και στα πρατήρια μειώνονται ομοιόμορφα τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.Η

ομοσπονδία,μετά την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, κ. Ηλία Ζαγοραίου,που διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών ότι παρότι οι διεθνείς τιμές ανά βαρέλι πέφτουν, «δεν πέφτουν» στην Ελλάδα καθώς και εάν τελείται το αδίκημα της αισχροκέρδειας υποστηρίζει ότι  οι τιμές των πρατηρίων είναι απολύτως συνδεδεμένες με τις τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων απ’ όπου αγοράζουν τα καύσιμα οι εταιρείες εμπορίας που τους τα προμηθεύουν και όχι από τη διεθνή αγορά.

Θα πρέπει ,λένε, να γνωρίζουν ότι οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων καθορίζονται από τις τιμές platts των διυλιστηρίων της Μεσογείου και δεν διαφέρουν από τον μέσο όρο τους. Έτσι, και με βάση τα συμβόλαια που υπογράφονται και αφορούν πολύμηνες περιόδους, οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές δεν εμφανίζονται άμεσα ούτε στα διυλιστήρια.

Επί πλέον, υπάρχει πάντα η διαφορά της τιμής ευρώ – δολαρίου που σε περιόδους πτώσης των διεθνών τιμών σε δολάρια μπορεί να μην εμφανίζονται αναλογικά και σε ευρώ. Οι τιμές τόσο στα διυλιστήρια, όσο και στα πρατήρια, μειώνονται ομοιόμορφα.

Σύμφωνα με τα δελτία τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή διυλιστηρίου μειώθηκε κατά 190 ευρώ το χιλιόλιτρο ή 19 λεπτά το λίτρο. Παρόμοια ήταν για το ίδιο διάστημα και η μείωση των τιμών στα πρατήρια σύμφωνα πάντα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης. 

Οι τιμές έχουν σαφώς πτωτική πορεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.