Quantcast
«Big Brother» σε καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια - enikonomia.gr
share

«Big Brother» σε καταθέσεις και αμοιβαία κεφάλαια

δημοσιεύτηκε:

Πολύ ψηλά έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών τον πήχη αναφορικά με τον εντοπισμό και τη φορολόγηση των αδήλωτων εισοδημάτων, παρά το ότι ακόμα και στο κείμενο του Προϋπολογισμού αναγνωρίζει ότι απαιτούνται έως και 3 χρόνια για να αποδώσουν οι αλλαγές που γίνονται στη Φορολογική Διοίκηση. Το… στοίχημα θα είναι η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού οπλοστασίου, που ενεργοποιείται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι εφεξής ΟΛΕΣ οι πληρωμές- δηλαδή και στην εφορία και μεταξύ επιτηδευματιών- θα γίνονται ΜΟΝΟ μέσω τραπεζών, δηλαδή με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. Επιπλέον, προαναγγέλλονται μαζικές ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς μεγαλοοφειλετών (αυτοί που χαρακτηρίζονται έτσι θα ορίζονται κατά περίπτωση), ενώ η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης (“Μεγάλος Αδελφός”) σε τραπεζικούς λογαριασμούς που υπάρχει τώρα μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, θα επεκταθεί και σε αμοιβαία κεφάλαια, προθεσμιακούς λογαριασμούς, με στόχο τον εντοπισμό του “μαύρου” χρήματος.

Το σύστημα που θα φέρει τα πάνω- κάτω και θα καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης είναι, πάντως, το Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο, πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ για τους αποκαλούμενους ελέγχους αμερικανικού τύπου, όπου θα προσδιορίζεται εμμέσως το πραγματικό εισόδημα, μέσω της διασταύρωσης εσόδων, δαπανών και περιουσιακών στοιχείων. Η 1η φάση του Περιουσιολογίου θα ολοκληρωθεί με την ακριβή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή επιτυγχάνεται για την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και στην επόμενη φάση θα γίνει η αποτύπωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ήδη οι τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν σε ετήσια βάση τη ΓΓΔΕ για τα δάνεια, τις συναλλαγές με κάρτες αλλά και τις θυρίδες των φορολογούμενων.

Πηγή: iefimerida.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.