Quantcast
Bild: Γιατί ο Σόιμπλε είναι μεγάλος Ευρωπαίος - enikonomia.gr
share

Bild: Γιατί ο Σόιμπλε είναι μεγάλος Ευρωπαίος

δημοσιεύτηκε:

Στους δρόμους της Ελλάδας τον μισούν, αλλά και ο αρχηγός Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι τον κατηγόρησε χθες στην Bundestag αναφέροντας: «Ο κ. Σόιμπλε, προσπαθεί να καταστρέψει την ιδέα της Ευρώπης» αναφέρει η Bild.

Ωστόσο η γερμανική εφημερίδα τονίζει με έμφαση πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει περισσότερη Ευρώπη στο μικρό δάχτυλο του από ό, τι πολλοί γραφειοκράτες της ΕΕ στο κεφάλι τους!

Επειδή επιμένει στη λιτότητα στις χώρες οφειλέτες, επειδή απαιτεί μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα τα δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια βοήθεια και απειλώντας ακόμη και γιο ένα Grexit όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν επιφέρει στη χώρα του και πάλι στο σωστό δρόμο, έτσι ο Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι οι «νεκροθάφτες της Ευρώπης»;

Ευρω-απέλασης για περισσότερη Ευρώπη; Μπορεί αυτή η αμαρτία να είναι αγάπη; Μπορεί. Η αγάπη για την Ευρώπη αναφέρει η Bild.

Διότι, αν η Ευρώπη εργάζεται για να διασφαλίσει ότι θα διαφυλαχθούν οι κοινές αξίες, η Ευρώπη χρειάζεται σαφείς κανόνες, όχι μόνο ρητορική. O Σόιμπλε είναι πεπεισμένος.

Γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ, όπου η καρδιά της Ευρώπης χτυπά, και οι ακτές της Βόρειας Θάλασσας και της Μεσογείου είναι μακριά.

Aπό το μέρος που προέρχεται ο κ. Σόιμπλε, έχουν γίνει γραμμές ραφής των συνόρων της ενωμένης Ευρώπη, που κάποτε βρίσκονται οι χάρτες του πολέμου του παρελθόντος.

«Γερμανία», λέει ο Σόιμπλε, «έχει ως χώρα στο κέντρο της ηπείρου και ένα ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Μιλάει γαλλικά, διαβάζει «Le Monde» και διαθέτει μεγάλη οικονομική βιβλιογραφία στα αγγλικά.

Απορρίπτει σκληρά την προχειρότητα στη ζώνη του ευρώ αλλά και την ευημερία επί πιστώσει.

Πιστεύει στην ειλικρινή Ευρώπη με κανόνες.

Μια κοινότητα χωρών μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν η οικονομία και η πολιτική διέπονται από τους ίδιους κανόνες.

Ως εκ τούτου για αυτό τον λόγο ο Σόιμπλε δεν αποσύρει την απειλή Grexit από το τραπέζι.

Επειδή κατά τις διαπραγματεύσεις για την οποία η ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε ΝΑΙ χθες, δεν είναι μόνο για την Ελλάδα ή τη Γερμανία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Μια Ευρώπη που δεν πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε ψέματα ή με ζάχαρη αριθμούς.

Αυτή η Ευρώπη είναι τόσο σημαντικό για αυτόν ότι θα δώσει ακόμη τα καθήκοντά του για αυτό.

Πρέπει να βρούμε μια λύση, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες, «όχι μόνο με ζεστές καρδιές, αλλά και με το δροσερό κεφάλι.»…

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.