Quantcast
Bild: Η Αθήνα πάλι δεν θέλει μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Bild: Η Αθήνα πάλι δεν θέλει μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

‘Αντε πάλι τα ίδια. Η Αθήνα πάλι με κόλπα προσπαθεί να ξεφύγει από τη διαμάχη των μεταρρυθμίσεων μέσω τακτοποίησης του χρέους τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση περνά δύσκολες στιγμές με τους πιστωτές αναφέρει η Bild.

Ο λόγος σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα εστιάζεται στο γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί να λάβει τις αποφάσεις για λήψη μέτρων τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μάλιστα στο άρθρο επισημαίνεται πως η Αθήνα αρνείται εδώ και μήνες να περάσει νόμο με το οποίο θα επιτρέπονται οι κατασχέσεις ιδιοκτητών ακινήτων που δεν μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη να καταβληθεί στον Οκτώβριο.

Ωστόσο η Bild τονίζει με έμφαση πως τον Δεκέμβριο η Αθήνα πρέπει να εξοφλήσει δόση ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι πολύ κοντά στην πτώχευση.

Η κυβέρνηση Τσίπρα αναμενεται να καταφύγει και πάλι στις παλιές μεθόδους ώστε να καταβληθεί η δόση μέσω μη πληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μέσω μη καταβολής της επιστροφής φόρων. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 5 δισ. ευρώ.

Επίσης η διάσκεψη του EuroWorking Group ακυρώθηκε καθώς δεν είχαν τίποτα να συζητήσουν για την Ελλάδα η οποία είχε νομοθετήσει μόλις 18 από τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η τρόικα ωθούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κινητοποιήσεις. ‘Ηδη απεργούν οι φαρμακοποιοί, οι αγρότες ζεσταίνουν τους κινητήρες των τρακτέρ τους, οι Δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν στις 4 Νοεμβρίου ενώ στις 12 Νοεμβρίου έχει προκηρυχθεί απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις διαμήνυσε από την Αθήνα πως: «Αν πιέσετε πολύ την κοινή γνώμη στην Αθήνα με δύσκολες μεταρρυθμίσεις θα έχετε προβλήματα», ωστόσο επισήμανε επίσης πως: «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Η πολιτική βούληση είναι απαραίτητη…».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.