Quantcast
Bild: Τι θα σήμαινε για εμάς ένα Grexit και ένα Brexit - enikonomia.gr
share

Bild: Τι θα σήμαινε για εμάς ένα Grexit και ένα Brexit

δημοσιεύτηκε:

‘Ενταση κυριαρχεί στην Ευρώπη αναφέρει σε δημοσίευμά της η Bild τονίζοντας πως στη Δρέσδη οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πιο ανεπτυγμένων χωρών προβληματίζονται κατά πόσο είναι εφικτή η διάσωση της Ελλάδας τη στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ετοιμάζεται για δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

Η γερμανική εφημερίδα αναρωτιέται ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τη Γερμανία από ένα Grexit και Brexit και ειδικά για την Ελλάδα το Grexit σημαίνει «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή έξοδος του ευρώ από την Αθήνα»…

Grexit

Πολιτική

Για την πολιτική το Grexit θα δώσει ένα σαφές μήνυμα προς τα άλλα κράτη-μέλη πως οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτες και η ευρωζώνη αντέχει την έξοδο των μελών που παραβιάζουν τις ευρω-συνθήκες και έχουν υπερβολικό χρέος.

 

Οικονομία

Σε περίπτωση πτώχευσης της Αθήνας θα χαθούν περίπου 240 δισ. ευρώ και η Γερμανία θα χάσει 65 δισ. ευρώ αλλά περαιτέρω διασώσεις των χωρών της ευρωζώνης θα είναι στο τραπέζι σημειώνει η Bild.

 

Εργασία

Μικρή θα είναι η επίδραση στην εργασία σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα καθώς η Γερμανία διέθεσε 5 δισ. ευρώ  το 2014 στην Ελλάδα η οποία βρέθηκε στην 38η θέση των γερμανικών εξαγωγών. Πιθανόν να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στα ταξιδιωτικά πρακτορεία εξαιτίας της μείωσης των κρατήσεων από γερμανούς τουρίστες προς την Ελλάδα.

 

Αγορές

Η εμπιστοσύνη στο ευρώ μπορεί να κλωνιστεί αλλά θα είναι εφήμερη επισημαίνει η Bild και εκτιμά πως το νόμισμα θα είναι πιο σταθερό και ισχυρό απ΄ότι σήμερα μεσοπρόθεσμα.

 

Ασφάλεια

Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ αλλά θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία για οικονομική βοήθεια και ως εκ τούτου η γραμμή της ΕΕ κατά της Ρωσίας να σπάσει…

 

Brexit

H Βρετανία αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ΕΕ και ένα Brexit θα χάσει ένα σύμμαχο στον αγώνα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας. Ωστόσο η Bild επισημαίνει πως οι περίπου 1.300 Βρετανοί υπάλληλοι της ΕΕ θα πρέπει να αποχωρήσουν!

Οικονομία

Η Βρετανία ως τρίτη μεγαλύτερη χώρα συνεισφέρει ανάλογα στον προϋπολογισμό της ΕΕ και αν υπάρξει Brexit το μεγαλύτερο μέρος θα πρέπει να επωμιστεί η Γερμανία. Επίσης η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως η ΕΕ θα χάσει το 15% της οικονομικής της δύναμης αλλά και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που σημείωσε σε ποσοστό 2,8% το 2014.

 

Εργασία

Το Brexit αυτομάτως θα ενεργοποιούσε τους τελωνειακούς δασμούς για τα προϊόντα της ΕΕ που εισάγει η Βρετανία. Κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τις γερμανικές εξαγωγές οι οποίες το 2014 ανήλθαν σε 84,1 δισ. ευρώ. Επίσης το ίδιο πρόβλημα θα προέκυπτε στα προϊόντα που εισάγει η Βρετανία από Γαλλία αλλά και από τις ΗΠΑ.

 

Ανταλλαγή

Το City του Λονδίνου είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κέντρο. Ενα Brexit θα προκαλούσε το «πάγωμα» της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων με την ΕΕ και οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρουν το προσωπικό τους από το Λονδίνο προς την ΕΕ. Οι μετοχές των εταιρειών αλλά και η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ θα καταγράψουν πτώση.

 

Ασφάλεια

Η ΕΕ θα χάσει την πυρηνική ενέργεια αλλά και τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ σε περίπτωση Brexit και θα αποδυναμωθούν η εξωτερική πολιτική αλλά και η ασφάλεια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.