Quantcast
Bloomberg: Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα χάσουν οι φορολογούμενοι της ΕΕ - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα χάσουν οι φορολογούμενοι της ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Οι ευρωπαίοι πιστωτές συνεδριάζουν σε μια τελευταία προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα τη στιγμή που βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα. Αν δεν μπορούν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας τότε οι φορολογούμενοι της ΕΕ θα χάσουν πολλά χρήματα αναφέρι στο Bloomberg.

Από τότε κρίση χρέους της περιοχής ξέσπασε για πρώτη φορά το 2010, τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν αυξήσει το άνοιγμά τους στην Ελλάδα.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται το «άνοιγμα» των τραπεζών προς την ελληνική κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις αλλά και τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας στα τέλη του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

 

Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – και η Γερμανία ειδικότερα – έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι κάτοχοι του ελληνικού χρέους των 313 δισ. ευρώ.  Από τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε δανείσει η Τράπεζα της Ελλάδα περίπου 115 δισ,. ευρώ για να αντικαταστήσει τα χρήματα που εξάγεται από τη χώρα – πίστωση που μπορεί να μετατραπεί σε απώλειες για τους υπόλοιπους μετόχους της ΕΚΤ εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ.

 

Δείτε παρακάτω το «άνοιγμα» που έχουν οι χώρες:

 

Το δίδαγμα είναι ότι σε μια κρίση δημόσιου χρέους, η αναποφασιστικότητα μπορεί να είναι δαπανηρή.

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν ωθήσει την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει τα ιδιωτικά χρέση από το 2010 (αντί να περιμένει μέχρι το 2012) και είχε προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χώρα θα μπορούσε πιθανώς να βγει από την κρίση πολύ πιο γρήγορα.

Όπως έχουν τα πράγματα, πέντε χρόνια αργότερα, η Ελλάδα και οι πιστωτές της είναι πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με περισσότερα από 300 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάρα πολλά αφορούν χρήματα φορολογούμενων πολιτών που κινδυνεύουν να χαθούν…

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.