Quantcast
Bloomberg: Ανησυχία για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ανησυχία για πιθανό θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε πως η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Σε δημοσίευμά του, το Bloomberg προειδοποιεί πως “άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντοτε βάσει σχεδίου”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο ενός ακόμη κύματος προσφύγων, και ενώ αυτό οδηγεί την πολιτική της για την Τουρκία και τη Λιβύη, η Ένωση ίσως πρέπει να διευρύνει τη λίστα των ανησυχιών της. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει εξορυκτικές εργασίες, πιθανότατα σε ύδατα που η Ελλάδα ισχυρίζεται πως είναι δικά της, σύμφωνα με τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών”, σημειώνει το πρακτορείο.

Όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια, “για την Αθήνα, κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε τα όρια και μία ακόμη δήλωση Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ένα διπλωματικό διάβημα δεν θα μπορούσε να την σταματήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να μην έχει άλλη επιλογή από το να παρεμποδίσει τα τουρκικά γεωτρύπανα, διαφορετικά θα ‘αυτοκτονούσε πολιτικά'”.

Και καταλήγει: “Και μετά τι; Όσοι μπορούν να θυμηθούν τον Ιανουάριο του 1996 (σσ. Ίμια) γνωρίζουν πως άσχημα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντοτε βάσει σχεδίου”. Αρκεί μόνο ένας λάθος υπολογισμός, προσθέτει, ώστε η κατάσταση να οδηγηθεί σε καταστροφή.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.