Quantcast
Bloomberg: Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα ο Μάριο Ντράγκι - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Αντιμέτωπος με την πραγματικότητα ο Μάριο Ντράγκι

δημοσιεύτηκε:

Ο Μάριο Ντράγκι θα καταλάβει πόσο απέχει η πραγματικότητα από τις προθέσεις του, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Ο γύρος παροχής μακροπρόθεσμων δανείων από την ΕΚΤ στις τράπεζες αυτή την εβδομάδα (TLTRO), δεν θα καλύψει καν όσα χρωστάνε από το προηγούμενο πρόγραμμα παροχής φθηνής ρευστότητας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να φανεί ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ για την ενίσχυση του ισολογισμού κατά 1 τρισ. ευρώ, δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο Ντράγκι έχει υποσχεθεί ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση, σε περίπτωση που τα μέτρα που έχει ήδη λάβει κριθούν ανεπαρκή.

Σε δημοσκόπηση αναλυτών για το ύψους του νέου γύρου TLTRO, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για ποσό 148 δισ. ευρώ, σε μια κλίμακα 90-250 δισ. ευρώ.

Τα νέα κεφάλαια του TLTRO, θα απελευθερωθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

Στον πρώτο γύρο, τον Σεπτέμβριο, αντλήθηκε ποσό 82,6 δις. ευρώ, χαμηλότερο των εκτιμήσεων.

Από τώρα μέχρι τον Φεβρουάριο, οι τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν 270 δις. ευρώ στο πλαίσιο των φθηνών δανείων που έλαβαν το 2011.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο προετοιμάζεται για τη συνάντηση της 22ας Ιανουαρίου, προβλέπει και την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως αναφέρουν πηγές της ΕΚΤ.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και η σύνθεση του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά στοιχεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.