Quantcast
Bloomberg: Γιατί οι συντάξεις οδηγούν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Γιατί οι συντάξεις οδηγούν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις

δημοσιεύτηκε:

Οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι  το βασικό σημείο τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές αναφέρει το Bloomberg.

Για τους πιστωτές, το συνταξιοδοτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι πολύ γενναιόδωρo.  Για την ελληνική κυβέρνηση, είναι ένα σύστημα που αγωνίζεται να αντέξει έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας.

Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force στην Ελλάδα, Γενς Μπάστιαν, «Αν έχεις ένα νέο σύστημα εισφορών και ένα νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, ένα άτομο που θα χάσει τη δουλειά του αυτομάτως θα βγαίνει εκτός συστήματος. Αυτό είναι ένα μακροοικονομικό ζήτημα που κανένας αριθμός μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν μπορεί να διορθώσει».

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη  να πάρει πίσω τις περικοπές στις συντάξεις. Οι πιστωτές από την άλλη  θέλουν την Ελλάδα να τις μειώσει ακόμα περισσότερο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωσε στις 4 Ιουνίου ότι είανι  «αδιανόητο»  οι Ιταλοί να πρέπει να πληρώνου για ένα ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι πιο γενναιόδωρο από το δικο τους.

Οι πιστωτές ζητούναπό τον Τσίπρα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν και να προσφέρουν εξοικονόμηση 0,5% ου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος και 1% το επόμενο έτος .

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν κατά 48%  ενώ το 45% των συνταξιούχων παίρνου συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.

“Φυσικά αυτό συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο Βερολίνο στις 8 Ιουνίου ” Πρέπει να βρούμε τρόπους για την εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, της μετάβασης από μια μη βιώσιμη σε ένα βιώσιμο σύστημα, λογικά και σταδιακά. “

Το 2012, η Ελλάδα δαπάνησε περισσότερο σε σχέση με το ΑΕΠ για τις συντάξεις από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.