Quantcast
Βloomberg: H EKT κυρίαρχος του παιχνιδιού με την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Βloomberg: H EKT κυρίαρχος του παιχνιδιού με την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η ΕΚΤ κρατά ένα από τα κλειδιά για το μέλλον της Ελλάδας, γράφει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η προσοχή τώρα στρέφεται στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς, όπως αναφέρει, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αναπτύξει προτάσεις όπως η αύξηση του discount που επιβάλλεται στα collateral που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες.

Αυτό έχει το όφελος του περιορισμού των κινδύνων στο κεντρικό τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, αναφέρει το πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, θα διακινδύνευε επίσης την επιδείνωση της κατάστασης ρευστότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε capital controls.

“Είναι επομένως μια απόφαση που η ΕΚΤ είναι απίθανο να πάρει χωρίς τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δηλώνει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

“Η ΕΚΤ δεν θα λάβει τη μεγάλη πολιτική απόφαση”, σύμφωνα με τον ίδιο. Θα κρατήσει στην επιφάνεια τις τράπεζες με τον ELA, ενώ οι διαπραγματευτές θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν για μια συμφωνία, “αλλά οι απαιτήσεις για πιο αυστηρούς όρους για τα collateral, θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο χρόνος τελειώνει”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.