Quantcast
Bloomberg: «Η Ελλάδα εισέρχεται στην μοιραία εβδομάδα» - enikonomia.gr
share

Bloomberg: «Η Ελλάδα εισέρχεται στην μοιραία εβδομάδα»

δημοσιεύτηκε:

Η πιο κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την Αθήνα μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή σχολιάζει το Bloomberg.

Τo Eurogroup της Πέμπτης και οι αποφάσεις της ΕΚΤ για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών φέρνουν στο προσκήνιο των αποφάσεων το δίλημμα «λύση ή ρήξη».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν, ουσιαστικά, να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και εάν θα παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο το σχόλιο στο Bloomberg σημειώνει πως μια αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα το «τέλος του δρόμου για την Ελλάδα».

Τον Ιούλιο, μήνα, θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο και η οικονομία μπορεί να επιβιώσει. Αλλά οι επόμενοι μήνες είναι γεμάτοι αποπληρωμές δόσεων.

Η σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί σημείο-κλειδί για λύση, με αδιανόητο κόστος για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη αν τα σπάσουν στις συνομιλίες καταλήγει το σχόλιο στο Bloomberg.

 

Συντάξεις, ΦΠΑ

Μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των θεσμών και των εκπροσώπων του ΔΝΤ.

Τα βασικά σημεία της έριδος είναι οι περικοπές συντάξεων, η αύξηση του ΦΠΑ και οι στόχοι για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, που είναι γνωστή ως πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο κ. Τσίπρας είχε στείλει αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες με προτάσεις για τη μείωση των διαφορών.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι συνομιλίες του Σαββατοκύριακου ήταν «τελευταία προσπάθεια», για την επίτευξη συμβιβασμού.

«Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς» ανέφερε η Επιτροπή μετά τη συνεδρία της Κυριακής.

Το χάσμα μεταξύ των μερών σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που χρειάζεται ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε τη ζώνη του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας τις απαιτήσεις παράλογες και πολιτικά απαράδεκτες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.