Quantcast
Bloomberg: Η Ελλάδα δεν βγαίνει ακόμα στις αγορές λόγω... ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν βγαίνει ακόμα στις αγορές λόγω… ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Την αναβολή της πολυαναμενόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα επιχειρεί να εξηγήσει το Bloomberg.

Επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές, το πρακτορείο εξηγεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στο ανώτατο όριο για το ελληνικό χρέος που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο διεθνής οργανισμός, ο οποίος αναμένεται να συζητήσει αύριο μια νέα πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα, έχει ορίσει ανώτατο επίπεδο χρέους που μπορεί να διακρατά η χώρα.

Το λεγόμενο “ταβάνι” στο χρέος περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ΔΝΤ και ετοιμάστηκαν ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης πρόθεσης και της περιγραφής των παραμέτρων του προγράμματος στήριξης και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα.

Το ανώτατο όριο είναι τέτοιο, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος μέχρι να αποπληρώσει κάποιο από αυτό που χρωστάει, που σημαίνει ότι πρέπει να περιμένει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου όταν θα πληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ.

Ένας από τους αξιωματούχους ωστόσο, δήλωσε πως ακόμη και αφού αποπληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ, το συνολικό της χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για να μπορέσει να εκδώσει νέα ομόλογα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, αναμένουν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί γρήγορα και η Ελλάδα να ανακτήσει σύντομα την πρόσβαση στις αγορές. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος της, χρησιμοποιώντας αντί αυτού εργαλεία όπως τα swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των λήξεων χωρίς να αυξήσουν το συνολικό φορτίο.

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ομολόγων όταν εκτιμήσει ότι είναι στην καλύτερη δυνατή θέση με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε ελληνικό ραδιόφωνο. Πρόσθεσε δε ότι η επιστροφή στις αγορές θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ισορροπημένη.

Η Ελλάδα επιχειρεί την πρόσβαση στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, μετά από μια συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από το Eurogroup και άνοιξε το δρόμο για 8,5 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, δίνοντας τέλος σε μήνες σπέκουλας για το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πληρώσει τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου.

Πηγή: Capital.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.