Quantcast
Bloomberg: Ξεχάστε τα PIIGS, η Ελλάδα έχει μείνει μόνη - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Ξεχάστε τα PIIGS, η Ελλάδα έχει μείνει μόνη

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον απειλή όπως στο παρελθόν αναφέρει ο Ciaran O’Hagan, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Societe General στο Παρίσι σχολιάζοντας το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο που πέτυχε η Ιταλία στην σημερινή έκδοση 10 ετών ομολόγων υπογραμμίζοντας ότι «μπορείς πλέον να απομονώσεις μια χώρα χωρίς να έχεις φόβο μόλυνσης των υπολοίπων».

Η Ιταλία εξέδωσε σήμερα μέσω δημοπρασίας 10ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας από τις αγορές 3 δισεκ. ευρώ, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,89%, ήτοι σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο, ένδειξη ότι η προοπτική περαιτέρω νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προστατεύει τη χώρα από τις πωλήσεις των ελληνικών χρεογράφων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Στη δημοπρασία αντίστοιχων ομολόγων που είχε κάνει η Ιταλία στις 27 Νοεμβρίου, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 2,08%. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά μειώθηκε το μεσημέρι κατά 6 μονάδες βάσης (0,06%) στο 1,93%. Η απόδοση των 10ετών ισπανικών τίτλων μειώθηκε 4 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό 1,663%.

Με την ιταλική δημοπρασία κλείνει η καλύτερη χρονιά για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα από το 1995, με το κόστος δανεισμού να μειώνεται από τη Γερμανία έως την Ιρλανδία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τα κέρδη των ομολόγων τροφοδότησαν η επιβράδυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που ανάγκασαν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία. Με τα σημερινά στοιχεία που δείχνουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία μειώθηκε τον Δεκέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, η προοπτική νέων μέτρων από την ΕΚΤ – περιλαμβανομένων των αγορών κρατικών ομολόγων – βοηθά να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα που οδεύει σε εκλογές τον Ιανουάριο, επισημαίνει το Bloomberg.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.