Quantcast
Βloomberg: Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Βloomberg: Κυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Kυβέρνηση συνεργασίας ή επαναληπτικές εκλογές δείχνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

To πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του δημοσκόπου Ηλία Νικολακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο το ποσοστό που μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 151 εδρών για το πρώτο κόμμα, διαμορφώνεται περίπου στο 38%. 

«Εκτιμώ ότι κανένα κόμμα δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο», δηλώνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ωστόσο αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 30%, όπως είναι πιθανό ότι θα συμβεί, θα φτάσει τις 140-145 έδρες.

Με βάση το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα, εξηγεί το Bloomberg, το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών.

Αν τα μικρότερα κόμμα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτύχουν να συγκεντρώσουν το ποσοστό του 3% που απαιτείται για την είσοδό τους στη βουλή, τότε το ποσοστό για την αυτοδυναμία θα υποχωρήσει στο 36,5% περίπου, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αυτό το ποσοστό, θα αναζητήσουν τη στήριξη ενός μικρότερου κόμματος, ή ανεξάρτητων βουλευτών, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν ότι η απόρριψη του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, αποτελεί τον πιο καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων, γεγονός που αποτελεί πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο, ενώ ευνοεί το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.